Ga naar hoofdinhoud
Koploper

Ieke Benschop: ‘Multifunctionele daken zijn wel degelijk een haalbare optie’

Ieke Benschop, projectleider Duurzame Daken bij de Natuur en Milieufederatie Utrecht, heeft een nieuw doel in haar leven: duurzame, multifunctionele daken realiseren in de gebouwde omgeving. Om dat te bereiken riep ze het servicepunt Duurzame Daken in het leven en is ze nauw betrokken bij het Nationaal Dakenplan. Als het aan haar ligt gaat de overheid multifunctionele daken verplicht stellen en moet de constructie van een gebouw sowieso sterk genoeg zijn om er hoe dan ook een multifunctioneel dak op te kunnen realiseren. Gesprek met een bevlogen wereldverbeteraar.

Als kind was Ieke Benschop al begaan met de wereld om haar heen. De dieren, zoals de zeehondjes in Pieterburen, konden op haar warme belangstelling rekenen en ook bracht ze zelf oud papier op de fiets naar het inzamelpunt in de gemeente, terwijl haar vader haar met de auto wilde brengen. Ieke studeerde Milieukunde aan de Universiteit Utrecht en werd in die tijd vegetariër. Ze vond werk bij de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). Een baan die haar naar eigen zeggen past als een jas.

In het verleden werkte zij mee aan projecten op gebied van biologische catering, biologische landbouw, duurzame landbouw, groen-blauwe diensten, duurzaam inkopen, cradle to cradle, klimaatneutraal produceren, klimaatstraatfeest, nul-op-de-meter-renovaties en prestatieafspraken in de sociale huursector. De laatste jaren was zij druk met windenergie in de provincie Utrecht, het ondersteunen van burger-energiecoöperaties en de voorbereidingen van de regionale energiestrategieën. In 2020 stapte zij over van het team ‘energie’, naar het team ‘klimaatadaptatie’ bij de NMU.

Momenteel ligt haar focus op het realiseren van duurzame, multifunctionele daken. Dat wil zeggen dat zij via ondersteuning en lobby werkt aan de totstandkoming van daken die niet langer zwart of grijs zijn, maar groen (biodiversiteit), blauw (waterberging), geel (zonnepanelen) en rood (leefruimte), en het liefst in combinatie met elkaar.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.