Ga naar hoofdinhoud
Koploper

Paul de Ruiter: “Het gaat mij niet om recordjacht, maar om bewijslast”

Gebouwen maken met zo min mogelijk middelen, dat propageert Paul de Ruiter al sinds het begin van zijn loopbaan als architect. Het liefst werkt hij met opdrachtgevers die over de toekomst nadenken. De afgelopen jaren had hij meerdere opdrachtgevers die zijn filosofie deelden en gebouwen wilden die state of the art zijn als het om duurzaamheid gaat. De meeste weerstand tegen innoveren ligt volgens hem in het feit dat opdrachtgevers dat best spannend vinden. Zolang hij de scepter zwaait over zijn bureau zal hij proberen koploper te blijven in het ontwerpen van duurzame gebouwen.

Op de vraag wat hem drijft en motiveert, zegt architect Paul de Ruiter nadrukkelijk duurzaamheid. Daarmee is hij al bezig sinds de start van zijn promotieonderzoek The Chameleon Skin uit 1992. In dit onderzoek, dat nog steeds gaande is, stelt hij dat gebouwen energie moeten produceren in plaats van consumeren. Dat ontlokte zijn promotor, architect en hoogleraar productontwikkeling aan de TU Delft Mick Eekhout, de opmerking dat hij die gebouwen dan misschien maar eens moest gaan realiseren om daar op te kunnen promoveren. De aanmoediging van Eekhout was niet aan dovemansoren gericht. In 1994 begon Paul de Ruiter zijn eigen bureau om gebouwen te ontwerpen die energie konden produceren. Overigens bleek dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het viel in die tijd niet mee opdrachtgevers te vinden die met duurzaamheid bezig wilden zijn. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De Ruiter bleef zijn aanvankelijke missie trouw en ontwerpt tot op de huidige dag met succes gebouwen waarin duurzaamheid centraal staat.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.