Ga naar hoofdinhoud
Koploper

Prefab bouwen vraagt om nieuwe spelregels

Nieuwe technieken, processen en materialen. Prefab bouwen vraagt om nieuwe spelregels, ziet Peter Kuindersma, die als innovator en system integrator bij Ingenii Bouwinnovatie midden in het veld staat. “Voor een baksteen gevel gelden óók spelregels. Alleen: die zijn we al honderd jaar gewend.”

Een aannemer die flinke stappen zet met prefab bouwen – Cees van Dillen – zei me al eens: als we prefab bouwen op de manier waarop we nu bouwen, kan het nooit uit, want je bouwt drie keer: je engineert, bouwt dan in de fabriek en dan nog op de bouwplaats. Hoe denk jij daarover?

“Dat snap ik wel. Het komt neer op de uitspraak van Einstein, dat we een probleem niet kunnen oplossen met dezelfde denkwijze die we gebruikten toen we het probleem hebben veroorzaakt. We moeten dus anders naar de materie kijken. Elke keer engineeren en prototypen – dat riedeltje: we doen het omdat we alleen in projecten denken en niet in processen en producten. Op het moment dat je een proces of product maatgevend maakt, is herhaling in andere projecten mogelijk. Dat gaat het verschil maken.

De grote vraag is dan nog wel: hoe ga je om met nieuwe vragen en nieuwe projecten? Er moet ergens een optimum zitten tussen flexibiliteit en standaardisatie. Hoe meer je product is gestandaardiseerd, hoe minder flexibel, maar hoe beter de trein kan blijven rijden. Hoe flexibeler je aan biedt, hoe lastiger het is om te standaardiseren.”

https://www.bouwwereld.nl/bouwtechniek/methoden-en-technieken/van-prefab-woning-tot-modulair-complex/

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.