Ga naar hoofdinhoud
Materiaalinnovator

De potentie van hempcrete

Veel ontwerpers zijn uiterst creatief als het gaat over materiaalinnovaties of het op een nieuwe manier gebruiken van bestaande materialen. Zo is mycelium een perfect isolerend bouwmateriaal, worden uit PFAS-vervuilde grond schone bakstenen of van gebaggerd zeeslib keramische gevelproducten gemaakt. Bioca ontwikkelde biobased gevel-, vloer- en wandpanelen van hempcrete.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, komt er in hempcrete geen korreltje beton voor. Het nieuwe bedrijf Bioca maakt gebruik van hempcrete, ook wel hemplime of kalkhennep genoemd, om de bouwsector te verrijken met dit oersterke biobased bouwmateriaal. Het bedrijf maakt er panelen van die bestaan uit een houten frame gecombineerd met een mengsel van water, kalk en hennepvezels. Deze vezels zijn bovendien een restproduct afkomstig van de stengel van de snelgroeiende industriële hennepplant waarvan de bladeren met name voor de papier- en textielindustrie worden gebruikt. Het materiaal heeft enorme potentie. Naast thermisch isolerend, weerbestendig en brandwerend, is het materiaal ademend. Dat laatste is de beste eigenschap waarmee het zich onderscheidt van andere biobased materialen als bijvoorbeeld mycelium. Het ademend vermogen is te danken aan de vochtaantrekkende aard en de hoge thermische capaciteit van het materiaal. Zodoende is er aanzienlijk minder energie nodig om hempcretegebouwen te laten functioneren en maakt het gebouwen tot gezonde leefomgevingen, blijkt uit talloze casestudies.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.