Ga naar hoofdinhoud
Materiaalinnovator

Keramische tegels van metaalafval

Veel ontwerpers zijn uiterst creatief als het gaat over materiaalinnovaties of het op een nieuwe manier gebruiken van bestaande materialen. Zo is mycelium een perfect isolerend bouwmateriaal, worden uit PFAS-vervuilde grond schone bakstenen gemaakt en gebruikt Agne Kucerenkaite metaalafval als pigment voor glazuur waarmee ze onder andere tegels voor interieurs en buitengevels maakt.

Overal in ons land tref je overvolle stortplaatsen met bergen metaalafval uit de zware industrie. Die bestaan al sinds de industriële revolutie. Om een toepassing te vinden voor het ‘waardeloze’ en vaak giftige metaalafval, startte de uit de Litouwse hoofdstad Vilnius afkomstige Agne Kucerenkaite na haar afstuderen in 2016 het doorlopende materiaalonderzoek ‘Ignorance is Bliss’. Een diepgaand theoretisch en experimenteel onderzoek naar afvalmaterialen en hun voetafdruk, waarvoor ze onder andere in 2020 de prestigieuze Red Dot Award Best of the Best productdesign won.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.