Ga naar hoofdinhoud
Materiaalmeester

Ambacht in keramiek: Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek

Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek in Sneek is al een oud bedrijf, de historie gaat terug tot 1898. Van buiten lijkt het alsof de tijd stil heeft gestaan. Toch zijn er recent grote vernieuwingen geweest, organisatorisch maar ook qua productinnovaties. Het bedrijf maakt bijzonder keramiek en werkt graag en succesvol samen met innovatieve architecten en designers. Met als resultaat maatwerk producten die opvallen in vorm, kleur en samenstelling.

Het bedrijf is volop in transitie. In januari 2020 is Dijkstra Kleiwaren overgenomen door Arbarello uit het Friese Menaam, een tegelproducent die zich vooral richt op Friese Witjes, plateelschilderwerk en restauratie. In hetzelfde jaar werd ook Ginjaar Kleiwaren uit Leiderdorp overgenomen, die net zoals Dijkstra traditionele bouwelementen als schoorsteenpotten en -kappen en dakpironnen produceert. De machines en mallen uit Menaam en Leiderdorp zijn overgeheveld naar het pand van Dijkstra Kleiwaren aan de Oude Opperhuisterweg in Sneek. Sinds 2021 zijn de drie bedrijven samengevoegd onder de naam Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.