Ga naar hoofdinhoud
Materiaalmeester

De historische houten constructies van Zandenbouw

Joris van der Zanden is een meester in historische houten constructies. Hij begon 27 jaar geleden bij een timmerbedrijf, volgde een opleiding tot restauratiespecialist en startte in 2011 samen met zijn vrouw Karien hun eigen bouw- en restauratiebedrijf. Dat restaureert kastelen en kerken, maar ook kleiner werk, zoals het kostershuisje in Nuenen. Daarnaast demonteert, verplaatst en herbouwt Zandenbouw eeuwenoude houten schuren en realiseert het bedrijf incidenteel ook nieuwbouw, zoals De Zestien Eikenschuur in Berlicum.

Joris van der Zanden is een meester in de demontage, (her-)bouw en restauratie van houten constructies. Hij richtte in 2011 Bouw- en Restauratiebedrijf Zandenbouw, daarvoor werkte hij als werkvoorbereider bij verschillende aannemers. In 2016 voltooide hij de opleiding restauratieprofessional. Het bedrijf telt inmiddels 15 medewerkers, waaronder 8 timmerlieden. Ook zijn er vaak meerdere leerlingen in opleiding bij Zandenbouw. “We vinden het belangrijk om onze kennis door te geven en nieuwe vakmensen op te leiden. Je hebt zelf toch ook ooit kansen gekregen om het vak in de praktijk te leren”, vertelt Van der Zanden aan een enorme tafel in een van de zalen van Kasteel Croy in Aarle-Rixtel. Zandenbouw heeft de beletage van het kasteel gerestaureerd. Het kasteel is nu een bedrijfsverzamelgebouw en Zandenbouw is er zelf met haar kantoor sinds twee jaar gevestigd.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.