Ga naar hoofdinhoud
Mijn Eerste

Bedaux de Brouwer voor het eerst opdrachtgever, architect én eindgebruiker

Al bijna 85 jaar werkt architectenbureau Bedaux de Brouwer vanuit één locatie: een villa die in 1937 is ontworpen door oprichter Jos Bedaux (1910-1989) als zijn eigen woonhuis met kantoor. Gewoond wordt er al lang niet meer in de villa. Niettemin groeit het bureau – in 2022 nog verkozen tot Architect van het Jaar – geleidelijk uit het pand. Gelukkig komt het oude kantongerecht van Tilburg vrij, óók een ontwerp van Jos Bedaux, uit 1963. Een ruimer kantoorpand met behoud van het inspirerende bedrijfshistorische erfgoed lijkt mogelijk.

Een probleem: het kantongerechtsgebouw moet daarvoor ingrijpend worden gerenoveerd. Bovendien is het te groot voor alleen Bedaux de Brouwer. Daarom bedenkt Thomas Bedaux, zoon van Jos Bedaux, met een investeerder een ontwikkelplan voor een bedrijfsverzamelgebouw met horeca. “We zijn nu voor het eerst opdrachtgever, architect én eindgebruiker”, zegt Joyce Verstijnen, samen met Sjim van Beijsterveldt de projectarchitect voor het kantongerecht. Vooral die eerste nieuwe rol van opdrachtgever is wennen. “Nu voelen we ons niet alleen verantwoordelijk voor de haalbaarheid, maar zijn we het ook. We hadden gehoopt genoeg huurders te vinden die bij ons willen aansluiten, zoals andere architecten of creatieve bedrijven. Maar de praktijk, in dit geval de conjunctuur, is weerbarstig. Er is dus nog ruimte voor creatieve bedrijven die zoeken naar een inspirerende werkomgeving.”

Zelfstudie

Niet nieuw is de rol van Bedaux de Brouwer als uitvoerend architect bij de renovatie of transformatie van het eigen erfgoed. Zo wordt ook al het Cobbenhagengebouw (1962), een van de belangrijkste en omvangrijkste ontwerpen van de grondlegger van het bureau, ingrijpend gerenoveerd. Dit keer is het de jongere generatie binnen het bureau die het erfgoed onder handen neemt, zegt Verstijnen. “Deze opdracht is ook een beetje een zelfstudie voor ons. Als een hernieuwde kennismaking met de kernwaarden van het bureau. Dat voelt bijna als een privilege.” Wat het duo bijzonder treft is de ambachtelijkheid van de oorspronkelijke architectuur. Bij een onderzoek naar de gevel van het gebouw stuit Verstijnen in het archief van Het Nieuwe Instituut op een originele ontwerptekening van Jos Bedaux. “Daar staan opmerkingen bij geschreven als ‘ritmiek’, ‘open/gesloten’, ‘naar achter gelegen’ of ‘let op kleurverschil’. Op zo’n kunstzinnige, bijna academische manier alleen al het ontwerp van een gevel benaderen, daar ligt nog steeds onze focus.”

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.