Ga naar hoofdinhoud
Supergaaf

De Inktpot: “In zijn eenvoud een prachtig gebouw met een rijke detaillering”

Césare Peeren, founding partner van Superuse on site, hoefde niet lang na te denken om een gebouw voor deze rubriek te kiezen. Het werd De Inktpot in Utrecht. Over het waarom van zijn keuze geeft hij direct duidelijkheid. “In zijn eenvoud is het een prachtig gebouw met toch een enorme diversiteit aan ruimtes en een rijke detaillering.”

De Inktpot, het hoofdkantoor van ProRail, is een iconisch gebouw aan het Moreelsepark in Utrecht. Het werd in 1921 geopend als Hoofdadministratiegebouw van de Nederlandse Spoorwegen. Sinds 1995, toen ProRail de bewoner werd, is de op de vorm gebaseerde bijnaam de officiële naam geworden van het kantoor. Onder leiding van architect George van Heukelom werd in 1918 begonnen met de bouw. En dat werd groots aangepakt. De Nederlandse Spoorwegen kocht maar liefst twee steenfabrieken, een houtbedrijf, drie schepen en een Limburgs bos om de schaarse bouwmaterialen toch in Utrecht te kunnen krijgen. En vanwege die schaarste, zo vlak na de Eerste Wereldoorlog, werden oude spoorstaven hergebruikt in de fundering. De beeldbepalende watertoren werd in 1921 geplaatst. Kosten noch moeite werden gespaard om van het gebouw een bouwkundig hoogstandje te maken. Gebrandschilderd glas, gesinterde stenen en door Van Heukelom ontworpen meubilair maakten het af. Het is niet alleen de vorm, de omvang en de hoeveelheid bakstenen waarmee de Inktpot de aandacht trekt. Sinds het kunstevenement Panaroma 2000, staat op het dak een UFO, gemaakt door Marc Ruygrok.

https://youtu.be/9uMbnmXL0_c

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.