Ga naar hoofdinhoud
Supergaaf

Oude rechtbank Amsterdam “prachtig brutalistisch” gebouw

Voor deze rubriek koos Jaap Wiedenhoff, partner bij het Delftse ingenieursbureau ABT, niet één, maar eigenlijk drie gebouwen. Op de foto hierboven zien we hem staan in de oude rechtbank, gelegen aan de Parnassusweg in Amsterdam. Begin jaren zeventig was het kantongerecht, in de volksmond ook wel ‘betongerecht’ geheten, een van de eerste kantoorgebouwen in het gebied dat we nu kennen als de Zuidas. Naast de oude rechtbank bevindt zich de nieuwe rechtbank, mede gerealiseerd door ABT, waar sinds mei 2021 alle zittingen van de rechtbank Amsterdam plaatsvinden. En het derde gebouw? Dat is dan toch weer de oude rechtbank. Binnen drie à vier jaar tijd zal daarin namelijk een nieuw museum voor hedendaagse kunst gerealiseerd worden.

Bij de transformatie van het oude rechtsgebouw tot kunsthuis is opnieuw ingenieursbureau ABT betrokken. Volgens Wiedenhoff zijn deze ‘drie’ gebouwen kenmerkend voor hun tijd en hoe er gedacht werd over de mens in relatie tot zijn omgeving. Dat maakt ze voor hem supergaaf.

https://www.youtube.com/watch?v=00QpBT3vTE0

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.