Ga naar hoofdinhoud
Vakprijzen

Dakenstroom wint Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen

Project Dakenstroom in Kaatsheuvel, het renovatieproject van de huurwoningen van woningbouwcorporatie Casade heeft de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen gewonnen. De tweede prijs ging naar Haags BuitenBerckelbosch in Eindhoven ontving een prijs voor het beste Brabantse project, en de aanmoedigingsprijs ging naar bassischool De Verwondering in Almere.

Aandacht voor natuurinclusief bouwen

De Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen is een initiatief van Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging en in samenwerking met de provincie Noord Brabant. Er is daarom ook een Brabantse winnaar aangewezen. Met de Award willen zij de aandacht vestigen op inspirerende praktijkvoorbeelden van natuurinclusief bouwen en ontwerpen, die aanjager kunnen zijn in deze ontwikkeling richting bouwen voor en met de natuur.

Jury

Er zijn 18 projecten ingediend en beoordeeld door een onafhankelijke professionele jury bestaande uit Eddy Nieuwstraten (Raad van Toezicht Vogelbescherming Nederland), Nico Tillie (Hoofd Urban Ecology & Ecocities Lab, Faculteit Bouwkunde, TU Delft) en de vorige winnares van de Award Nina Ravestein (oprichter PAD Landscape).

Nestplaatsen opgenomen in renovatieplannen

De jury koos uit de 8 genomineerden projecten Dakenstroom in Kaatsheuvel als winnaar van de Award 2021. Bij de grootschalige renovatie van met name de daken van de huurhuizen zet woningbouwcoöperatie Casade in op verduurzaming en vergroening. De jury is vooral onder de indruk van de haalbaarheid en de opschaalbaarheid van dit project. De groene daken zijn goed voor vogels en vleermuizen, omdat er nestplaatsen voor hen zijn opgenomen in de renovatieplannen.

Eenvoudig stedelijke omgeving vergroenen

Alle ingezonden projecten laten zien dat het relatief eenvoudig is om de stedelijke omgeving te vergroenen en biodiversiteit in de stad te bevorderen. Door natuurinclusief te bouwen is het mogelijk om een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving te creëren voor mens en dier, klimaatbestendig voor de toekomst. De projecten laten zien dat als natuurmaatregelen van begin af aan worden meegenomen in het proces, natuurinclusief bouwen makkelijk te realiseren is tegen beperkte kosten. 

Marco Matheeuwsen van Casade (L) en Sicco Jansen van Unitura (R) namen de Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen Award voor Dakenstroom in ontvangst (Bron: Vogelbescherming Nederland)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.