Ga naar hoofdinhoud
Vakprijzen

Job Dura Prijs voor Little C

Little C heeft de Job Dura Prijs 2020 gewonnen. Het nieuwbouwproject met appartementen, horeca en werkplekken in 15 woontorens aan de Coolhaven in Rotterdam is een ontwerp van CULD (Complex Urban Landscape Design) in samenwerking met Inbo en Ruud Jan Kokke, en ontwikkeld en gebouwd door TBI ondernemingen J.P. van Eesteren en ERA Contour. De Daan Dura Aanmoedigingsprijs ging naar Dakdorpen. De prijzen werden eind mei uitgereikt.

De Job Dura Prijs 2020 heeft als thema ‘Wonen: thuis in Rotterdam’. Er is gezocht naar projecten die op een vernieuwende of exemplarische manier voorzien in oplossingen voor de woonopgave van de stad Rotterdam en daarmee op meerdere vlakken inspelen op de verbetering van de leefkwaliteit van haar inwoners.

Little C

Uit de vijf genomineerden voor de Job Dura Prijs 2020 is Little C gekozen als winnaar. De jury is onder de indruk van het lef en de volharding van de ontwikkelaar en het ontwerpteam om op deze locatie een uitzonderlijk ambitieus project te realiseren dat al werd geconcipieerd tijdens de vastgoedcrisis en ondanks de complexiteiten die daaruit voortvloeien toch in staat is gebleken niet in te boeten aan kwaliteit. “Het is de makers van Little C gelukt om kleinschalig, gemeenschappelijk, betaalbaar én aantrekkelijk wonen in hoge dichtheden op sublieme wijze te verenigen en daarbij aansluitend een serieuze upgrading van de omliggende buurt tot stand te brengen”, zo geeft de jury aan.

Grootschalig woonproject

De jury roemt de uitzonderlijk hoge ruimtelijke kwaliteiten van het woningbouwproject. Door de zorgvuldige inpassing van de verschillende woontorens op het lastige kavel zijn intieme stegen en pleinen gerealiseerd die uitnodigen tot gemeenschappelijk gebruik. Daarnaast noemt de jury de stedelijke samenhang die wordt gecreëerd met de omgeving. De gekozen architectonische expressie van de bakstenen torens met stalen bruggen en balkons, die niet alleen teruggrijpen op de complexen in de directe omgeving, maar ook doen denken aan de eind negentiende-eeuwse buurtjes van New York, is bijzonder aantrekkelijk. De jury noemt ook de rijkheid aan uiteenlopende woningtypes, de huisvesting van Familiehuis Daniel Den Hoed, de geïntegreerde groenvoorzieningen in en om het complex, en het reeds ontstane buurtgevoel op het maaiveld. Doorslaggevend voor de bekroning van Little C is dat het een van de allereerste grootschalige Rotterdamse woonprojecten is waar op grote schaal huurwoningen in het middensegment worden gerealiseerd.

Lees ook het artikel in Bouwwereld nummer 2 van 2021 over materiaalmeester Bastiaan te Poele over de stalen balkonhekken, luchtbruggen en noodtrappen in Little C.

Aanmoedigingsprijs voor Dakdorpen

De jury heeft de Daan Dura Aanmoedigingsprijs toegekend aan Dakdorpen. De jury stelt: “Er is sprake van een tweetrapsraket: men werkt aan het verdichten van de stad door nieuwe woningen toe te voegen op daken van de bestaande gebouwenvoorraad, terwijl de daken tegelijkertijd worden vergroend.” De jury is gecharmeerd van de bevlogenheid van de initiatiefnemers. “Zij representeren een jonge generatie die als gevolg van de huidige woningmarkt in de kou is komen te staan en als antwoord daarop het heft in eigen handen neemt door een systemische verandering te bepleiten.

Job Dura Prijs

De tweejaarlijkse prijs is een initiatief van Stichting Job Dura Fonds, opgericht in 1994 ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van het bouwbedrijf Dura Vermeer. De winnaar ontvangt een kunstobject van Bruno Ninaber van Eyben en een geldbedrag van € 25.000,-. De winnaar van de Daan Dura Aanmoedigingsprijs ontvangt een van € 7.500,-.

Fotografie: Sandra Koning, Els van de Hoek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.