Ga naar hoofdinhoud
Vakprijzen

Nominaties Glas Award 2023 bekend gemaakt

De nominaties voor de Glas Award 2023 zijn bekend. De prijs voor vooruitstrevende en spraakmakende initiatieven en projecten op het gebied van vlakglas wordt voor de elfde maal uitgereikt. De jury heeft 16 inzendingen beoordeeld en er vier genomineerd.

De Glas Award is een initiatief van Bouwend Nederland Vakgroep GLAS. Eisma Bouwmedia, uitgever van Glas in Beeld en Bouwwereld is mediapartner. Op 8 november 2022 beraadslaagde de jury en nomineerde de volgende vier projecten en producten:

  • Echo, Octatube
  • Q Residences Amsterdam, Vandaglas B.V.
  • Artist-in-residence, HDK-Architecten
  • Gevelbeglazing hulpwarmtecentrale ASC, D&O Bouwglas B.V.

De winnaar van de Glas Award wordt bepaald door de leden van Bouwend Nederland Vakgroep GLAS. Zij kunnen de hele maand januari hun stem uitbrengen.

Naast de Glas Award worden ook de Innovatie Award en de Aanmoedigingsprijs uitgereikt. De winnaars van deze prijzen zijn aangewezen door de jury.

Uitreiking

De uitreiking vindt plaats tijdens de Bouwbeurs 2023 in de Jaarbeurs te Utrecht. De uitreiking zal zijn in het auditorium om 17.00 uur en is net als de vorige keer uit handen van Maxime Verhagen.

De nominaties

In Glas in Beeld nummer 6 – 2022 zal uitgebreid aandacht worden besteed aan alle genomineerde projecten. Hier in het kort:

Nominatie 1: EchoOctatube

Voor dit nieuwe gebouw van de TU Delft zijn de gevels uit glas opgetrokken, waarbij in de ontwerpfase al is nagedacht over de vraag hoe de verschillende kwaliteiten van glas optimaal konden worden toegepast. Het resultaat is een toonaangevend gebouw dat door de jury genomineerd wordt vanwege de innovatieve, out of the box toepassing van glas als de bepalende factor voor de constructie.

glas award
Echo, TU Delft. Foto: Eva Bloem

Nominatie 2: Q Residences AmsterdamVandaglas B.V.

Glas en beton zijn voor deze appartementencomplexen zo gecombineerd dat organische structuren ontstaan waar je niet omheen kan. In plaats van een flat zie je eerder een schilderij van Escher voor je neus oprijzen. De jury was speciaal gecharmeerd van het mooie, harmonieuze schouwspel dat is neergezet door de relatief eenvoudige, maar uiterst ingenieuze toepassing van glas in combinatie met beton.

glas award
Q Residences

Nominatie 3: Artist-in-residenceHDK-architecten

Een kelder is omgetoverd tot een met zonlicht verlichte ruimte. Glazen gevels zijn bevestigd tegen spanten van glas die de glazen dakplaten kunnen dragen. Daarbij is er sprake van een prachtige lichtinval in de kelder zelf. De eenvoud, het zonlicht in de kelder en de “glas-uitdagingen” bij het realiseren van een zelfdragende, voor bijna 100% uit glas bestaande constructie, leverden het project een nominatie op.

glas award
Artist-in-residence

Nominatie 4: Gevelbeglazing hulpwarmtecentrale ASCD&O Bouwglas B.V

De hulpwarmtecentrale in Amsterdam slaat overtollige warmte op en geeft warmte af wanneer de vraag toeneemt. De centrale bestaat uit verschillende gebouwonderdelen die door de slimme toepassing van glas ogen als één transparant geheel. Wat een saai gebouw had kunnen worden is nu door het toepassen van glazen vinnen een verbluffend voorbeeld van de kracht van eenvoud, aldus de jury.

glas award
Hulpwarmtecentrale ASC
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.