Ga naar hoofdinhoud
Vakprijzen

Woon-werkcomplex Westbeat winnaar Gouden AAP 2021

Het multifunctionele complex Westbeat, een ontwerp van Studioninedots en opdrachtgever Lingotto/Achmea heeft de Gouden AAP 2021, de architectuurprijs van Amsterdam gewonnen. Zowel de vakjury als de publieksjury kozen dezelfde winnaar uit tien projecten.

Westbeat is met het toekomstbestendige en inclusieve programma van wonen, werken, horeca en cultuur een welkome toevoeging in Amsterdam Nieuw-West. De jury is zeer te spreken over het belang dat de opdrachtgever hecht aan deze functiemix. Wat de jury uiteindelijk als belangrijk criterium ziet, is de olievlek. Is hier een resultaat bereikt dat impact heeft? Kunnen ideeën en ontwerpoplossingen uit het project ook elders worden toegepast? En draagt het op een positieve manier bij aan de toekomst van de stad? Eén project sprong er wat dat betreft uit. Een voorbeeldstellend project dat aantoont wat mogelijk is wanneer de gemeente de financiële en programmatische ruimte geeft om iets moois te realiseren. De mix van functies waarmee de opdrachtgever verder is gegaan dan het noodzakelijke – zorgt er vervolgens voor dat hier een prachtige aanwinst voor de buurt is gerealiseerd.

Westbeat overbrugging tussen twee stadsdelen

Westbeat vormt een letterlijke en figuurlijke overbrugging tussen twee stadsdelen. Het is op zoek naar verbinding tussen bewoners, bezoekers, werknemers en ondernemers. Het stelt ruimte beschikbaar voor kunst en cultuur, en biedt tegelijkertijd beschutting voor mensen die in rust willen werken. Het gebouw heeft een grote woningopgave, en is relatief betaalbaar. Wanneer het publieke programma van Westbeat open mag voor bezoekers, heeft de jury er het volle vertrouwen in dat het een nieuwe bruisende plek in Amsterdam zal worden.

Amsterdamse Architectuurprijs

De Amsterdamse Architectuurprijs wordt sinds 2008 jaarlijks georganiseerd door Arcam en is nadrukkelijk een onderscheiding voor architect én opdrachtgever.

Fotografie: Frans Parthesius

Vorig jaar won Office Winhov de Gouden AAP voor de renovatie van het Trippencomplex. Lees hier een artikel over de totstandkoming van de bronzen gevel.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.