Ga naar hoofdinhoud

Bouwwereld Discussie: Duurzaamheid moet leidend zijn in het ontwerp en niet de functie

duurzaamheid
Foto: Mathew Vola directeur ingenieursbureau Arup, fotograaf: Martin Wengelaar

Voor editie 08 ging Bouwwereld in gesprek met Mathew Vola van Arup. Vola werd onlangs door VNConstructeurs verkozen tot constructeur van het jaar 2021. De jury roemde een aantal van zijn meest bekende projecten. Zo stond Vola aan de basis van het constructieve ontwerp voor DPG Media in Amsterdam, een van de grootste houten hybride kantoorgebouwen van Europa en van HAUT, de hoogste houten hybride woontoren in Nederland.

Vola merkt op dat de gevleugelde uitspraak van architect Lous Sullivan ‘form follows function’ misschien niet meer van deze tijd is. Niet langer moet de functie leidend zijn in het ontwerp, maar duurzaamheid: ‘form follows sustainability’. Alleen dan kan volgens Vola de ecologische samenleving waarnaartoe we op weg zijn echt vorm krijgen. Onder die duurzaamheid valt volgens hem ook dat we biobased en demontabel gaan bouwen zodat we de gebouwde omgeving kunnen inzetten als een enorme carbonsink en dat we het CO2 dat we daarmee in de bouwmaterialen opslaan zo lang mogelijk in de cyclus kunnen laten. Als dat lukt, kunnen kan de bouwsector volgens Vola substantieel gaan bijdragen aan de realisatie van de klimaatdoelstellingen van Parijs.

Duurzaamheid moet leidend zijn in een ontwerp en niet de functie

  • Mee eens, duurzaamheid, inclusief biobased en demontabel bouwen, is het allerbelangrijkste criterium in een ontwerp (52%)
  • Niet mee eens, duurzaamheid is belangrijk in het ontwerp maar niet het allerbelangrijkste (45%)
  • Niet mee eens, duurzaamheid is niet zo belangrijk als overal beweerd wordt (3%)
Laden ... Laden ...

De stemming is geloten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *