Ga naar hoofdinhoud

Suze Gehem: ‘Verduurzamen van de gebouwde omgeving doe je er niet zo maar even bij’

Voor Bouwwereld #02/2022 sprak Bouwwereld met Suze Gehem. Met de Groene Grachten wil zij monumenten verduurzamen, met de Rooftop Revolution grijze daken vergroenen en met het Gilde van Verduurzamers wil ze de komende drie jaar drieduizend vakmensen aan zich binden en het vak verduurzamer een echte stem geven. Aan dadendrang dus geen gebrek. Het gaat Gehem om kennisontwikkeling dwars door alle gelederen in de bouwsector heen om zo de klimaatdoelen daadwerkelijk te halen.

Gehem: “Wat ons anders maakt, is dat we ons gaan inzetten voor kennisdeling en kennisontwikkeling dwars door alle branches in de sector heen. In onze optiek is het Gilde hard nodig, omdat verduurzaming van de gebouwde omgeving niet iets is wat een aannemer of ontwikkelaar er even bij kan doen. Het is een echt vak en het verduurzamingsbedrijf is een nieuwe discipline. Dat is wat ik de afgelopen tien jaar ook geleerd heb: in je eentje kom je niet ver. Je moet met alle betrokken partijen samenwerken, luisteren naar hoe het anders en beter kan en openstaan voor creatieve ideeën van andere betrokken partijen.”

Wat vinden jullie? Is de verduurzaming iets wat je er zomaar bij kunt doen, of lukt het alleen met kennisdeling en -ontwikkeling dwars door alle branches heen? En waarom dan wel of niet? Laat het weten in de comments!

Verduurzaming van de gebouwde omgeving is niet iets wat je er zomaar even bij doet. Het lukt alleen met kennisdeling en -ontwikkeling dwars door alle branches in de sector heen.

  • Mee eens (96%)
  • Mee oneens (4%)
Laden ... Laden ...

Lees het hele interview in Bouwwereld #02/2022.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Suze Gehem: ‘Verduurzamen van de gebouwde omgeving doe je er niet zo maar even bij’

  • Leon

    Het kan aan mij liggen, maar wordt dit verduurzamen niet veel te zwaar aangezet? Waarom moet daar nou weer een Gilde voor komen? Waarom moet hier zogenaamd (meer?) samengewerkt worden? Waar is dan het Gilde voor de nieuwbouw bijvoorbeeld? Hoeven we daar niet samen te werken dan? Hoe gaan we dan alle bedrijven kwalificeren die al sinds jaar en dag verbouwingen/verbeteringen uitvoeren? Heeft die kennis dan ineens geen waarde meer? En natuurlijk is verduurzamen niet iets wat je er ‘even’ bij doet, dat is met verbouwen toch ook niet het geval? Er zijn meer dan genoeg ontwikkelaars, aannemers, installateurs en adviseurs die zich daar ook geen raad mee weten. Is ook geen schande, maar laten we nou niet doen alsof ‘verduurzamen’ een compleet nieuwe tak van sport is in de bouw…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *