fbpx Ga naar hoofdinhoud

Geluidsluwe gevels dankzij glas

In Haarlem is een voormalig kantoorlocatie herontwikkeld tot STACK en DUET, een wooncomplex met 98 appartementen en 14 eengezinswonignen. Het project is uitgevoerd in opdracht van de HBB groep en ontworpen door Mulderblauw Architecten. Vanwege de hoge geluidsbelasting moesten er extra bouwkundige maatregelen genomen worden om aan de geluidseisen te voldoen.

Het ontwerp bestaat uit drie bouwvolumes die in maat en hoogte reageren op de stedenbouwkundige situatie in de omgeving. Het gewenste hoogteaccent wordt bereikt door het appartementengebouw aan de noordzijde. De vormgeving van dit blok is in sterke mate beïnvloed door de geluidbelasting op de beide woongevels. Door inventieve oplossingen met glazen geluidschermen en geluidwerende galerijen is hier een prettig woonklimaat gecreëerd.

Geluidsluwe gevels

Het appartementengebouw wordt aan één zijde belast door een doorgaande weg, en aan de andere zijde door een treinspoor. Hierdoor had maar liefst 70% van de appartementen een dusdanige hoge geluidsbelasting dat er geen sprake was van een geluidsluwe zijde, hetgeen verplicht is volgens de regelgeving. Om het probleem op te lossen is er voor gekozen om aan de voorzijde de galerij-ontsluiting te plaatsen en om aan de achterzijde, op de balustrades van de balkons, glazen schermen te plaatsen. Deze schermen sluiten niet het gehele balkon af, maar zijn alleen geplaatst aan de zijde waar het geluid vandaan komt. Ook zijn er glaspuien op het terras geplaatst tussen de bouwblokken om het geluid voldoende te kunnen weren. Dankzij deze maatregelen

Starters

De doelgroep en locatie voor de 98 appartementen zijn de aanleiding voor de naam van dit deel van het project; STACK: starters on track. Met zaken als hoogwaardig afgebouwde woningen, centrale Wifi-voorzieningen en deelauto’s voor de bewoners wordt de doelgroep van starters op eigentijdse  wijze aangesproken.

Waar STACK specifiek is ingericht voor starters, is het andere projectdeel – DUET – een combinatie van wonen en werken. De 14 zeer ruime eengezinswoningen beschikken naast het woongedeelte over een praktijkruimte op de begane grond.

Het project is genomineerd voor de Lieven de Key Penning 2017, de Haarlemse stadsprijs voor architectuur, monumenten, stedenbouw, openbare ruimte en groen.

Fotografie: Muriel Janssen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.