Ga naar hoofdinhoud

Geluidwerende balkons bij transformatie kantoorgebouw

balkon

Aan de Laan der Continenten in Alphen aan den Rijn is een voormalig accountantskantoor getransformeerd tot een appartementencomplex van vijf verdiepingen met sociale huurwoningen. Het gaat om 44 studio’s en tweekamerappartementen in het bezit van woningcorporatie Woonforte. Wooncomfort in combinatie met een efficiënt gebruik van de buitenruimte is een belangrijk aspect bij dit transformatieproject. Elk appartement is voorzien van een prefab balkon waarbij de 10 balkons aan de Laan der Continenten zijn voorzien van een afgesloten glazen scherm. Hierdoor ontstaat er extra buitenruimte. Daarnaast wordt het geluid van buitenaf gereduceerd.

Balco Balkonsystemen uit Utrecht, onderdeel van Balco AB in Zweden, ontwikkelt de prefab balkons en balkonbeglazing voor dit transformatieproject. De specialist in balkon-en gevelrenovatie werkt hiervoor nauw samen met Van Rhijn Bouw, de hoofdaannemer van het project. Woonforte speelt met deze transformatie in op de acute vraag van jonge starters en spoedzoekers naar sociale huisvesting.

Uitdagende klussen

Robert van der Meer, directeur onderhoud en renovatie van Van Rhijn Bouw met vestigingen in Nieuw-Vennep en Katwijk, is als projectmanager betrokken bij de transformatie van het voormalige accountantskantoor. Van Rhijn Bouw werkt vaak in opdracht van woningcorporaties. “Dit soort transformatieprojecten zijn voor ons leuke, bouwtechnisch uitdagende klussen”, zegt Van der Meer. “Bij dit gebouw hebben we de verdiepingen van de betonnen kern volledig leeggesloopt. Hierin zijn nieuwe indelingen gemaakt voor 44 appartementen.”

Collectieve wasruimte

Op drie verdiepingen is de oude liftschacht opgeofferd en verbouwd tot een collectieve wasruimte, waar professionele wasmachines en drogers staan voor de bewoners, die tegen een gering bedrag een wasmachine kunnen reserveren. “Deze toepassing bespaart ruimte in de appartementen. Bewoners kunnen met een app een wasmachine reserveren”, geeft Van der Meer aan.

Extra buitenruimte

De bestaande gevel is in tact gebleven, de oude kozijnen zijn gebleven en de isolatiewaardes voldoen aan de energetische eisen voor transformatieprojecten. In de gevel zijn gaten gezaagd om per appartement een buitenruimte te creëren, waarvoor de balkonsystemen van Balco uit Utrecht zijn toegepast. De specialist in slimme balkon- en gevelrenovaties is vanaf een pril stadium al bij dit transformatieproject betrokken. “Door de balkons is een extra buitenruimte gerealiseerd en zijn de appartementen binnen licht en open geworden.”

Slim balkonsysteem

Van der Meer legt uit dat juist vanwege de slimme balkonsystemen van Balco het balkon niet aan de constructie gemonteerd hoeft te worden. De balkons staan op een staalconstructie die langs de gevel is geplaatst en op de fundering van het gebouw rust. Hiertussen worden dunne betonnen vloeren en glazen elementen van de balkons geplaatst. “De slimmigheid van deze balkonsystemen zit in de maattoleranties van de verdiepingen en in de gevelopeningen. Wij hebben volgens een bepaald stramien de gevels open gezaagd. De balkonsystemen zijn van tevoren ingemeten en geprefabriceerd. Het systeem is flexibel in hoogtes en breedtes waardoor het precies aansluit op het vloerniveau. Dat scheelt namelijk behoorlijk veel tijd in de uitvoering het voorkomt ernstige verstoringen in het bouwproces.”

Boven de entree van het voormalige accountantskantoor zijn eveneens balkons geplaatst, die zonder een stalen constructie aan de gevel zijn gemonteerd. “Hiervoor hebben we samen met de mensen van Balco gezocht naar een oplossing in de constructie van het gebouw. Er zijn consoles gemaakt en aan de bestaande vloer bevestigd die speciaal hiervoor was verstevigd om de draagkracht aan te kunnen.

Geluidseisen

Richard Matchett, directeur Nederland van Balco, vertelt over de toepassing van het prefab Balco balkonsysteem met balkonbeglazing: “Bij dit project zit de constructieve oplossing in het monteren van nieuwe balkons aan een bestaande gevel. Daarnaast heeft de gemeente Alphen aan den Rijn specifieke eisen gesteld voor geluidsdemping bij dit complex.” Het gebouw staat naast een rotonde aan een vrij drukke weg. Bij de gevel aan deze straatkant is een balkon met balkonbeglazing toegepast die aan de huidige geluidsnorm voldoet. Aan de andere drie gevels zijn verhoogde balustrades aangebracht om geluidshinder te reduceren. In totaal zijn er 40 prefab balkons met draagconstructie geleverd. Op 30 balkons is een verhoogd glazen hekwerk met een geluidsscherm geplaatst en bij 10 balkons is een volledige verdiepingshoge balkonbeglazing toegepast.

Elk gebouw is anders

“De uitdaging bij dit project was om de balkons te kunnen verankeren in de verdiepingsvloeren. Als we weten of een vloer voldoet, kunnen we hiervoor het juiste balkonsysteem toepassen”, stelt Matchett vast.” Voor dit appartementencomplex maakt Balco gebruik van de bestaande doorgestorte verdiepingsvloeren en stalen gevelkolommen tegen de bestaande fundering. “Elk gebouw is anders, waarvoor wij een gepaste constructieve oplossing kunnen bedenken zodat ook elk balkon constructief goed is gemonteerd en ook goed blijft”, aldus Matchett. Het transformatieproject is voor de zomer opgeleverd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.