Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe zaal onder hangende gevels

Transformatie Rijkskantoorgebouw

Aan de buitenzijde is bijna niet te zien dat het Rijkskantoorgebouw voor Geld- en Telefoonbedrijf in Amsterdam is getransformeerd tot hotel. De binnenhoven hebben nieuwe hangende gevels gekregen. In de glazen dakopbouw zijn de publieke functies ondergebracht.

Transformatie geldkantoor

De begane grond in het Rijkskantoorgebouw voor Geld- en Telefoonbedrijf in hartje Amsterdam is al jaren ingevuld met vestigingen van Albert Heijn en van Gall & Gall en dat blijft ook zo. Daarom koos architect Uri Gilad van het Amsterdamse architectenbureau Office Winhov ervoor om gasten bij binnenkomst direct door te sturen naar de nieuw toegevoegde zesde verdieping om na inchecken een van de 172 kamers op de lagere verdieping te betrekken. Bij de transformatie van het geldkantoor annex telefooncentrale tot hotel zijn de monumentale buitengevels gerestaureerd en in de oorspronkelijke staat teruggebracht en is de rest van het gebouw gestript tot op het betonskelet. De maatvoering van de aan de buitengevels gelegen kamers is afgestemd op de stramienmaat van het skelet. De robuuste betonconstructie kon in het zicht blijven door de installaties zoveel mogelijk onder de aanwezige installatievloeren aan te brengen in plaats van boven een verlaagd plafond.

Aluminium vliesgevels

De binnenhoven zijn bekleed met nieuwe aluminium vliesgevels met dertig centimeter diepe, verticale vinnen. Architect Gilad: “Zo kun je wel bij de overburen naar binnen kijken – een typisch Amsterdams fenomeen – terwijl het zicht op de linker- en rechtergevel geblokkeerd wordt en zo privacy gegarandeerd blijft.” De gekozen bronskleur van het aluminium zorgt samen met de bronskleurige coating van het glas en de goudkleurige, geëtste figuratie daarop, voor een chique uitstraling van de gevels. Het bewerkte glas zorgt voor zonwering (op de zuidgevel is meer geëtst dan op de noordgevel). Het is als vlakke vliesgevel ook toegepast in de dakopbouw. Dankzij het ontbreken van hinderlijke spiegeling van het bewerkte glas voegt deze dakopbouw zich onopvallend in de monumentale architectuur van het gebouw en van de omringende bebouwing.

Hangende constructie

De nieuwe gevels in de hoven vervangen niet overal zonder meer de oude gevels. Voor een deel (namelijk aan de binnenzijde van de ‘kopgevels’) zijn ze ook verplaatst om extra vloeroppervlak te creëren. De hoven zijn er smaller door geworden. Voor het dragen van de verlengde en extreem geluidwerende (tot 48 dB) vloervelden en de gevel is een constructie toegevoegd van stalen gevelkolommen (HEB 220) en vloerbalken (IPE 400). Deze nieuwe draagconstructie is niet apart gefundeerd, maar is opgehangen aan de dakconstructie. De dak-, gevel- en vloerbalken vormen samen een momentvrij kader. Dit sluit qua constructieopzet overigens aan bij de bestaande constructie van het bouwdeel tussen de twee binnenhoven. Ook die is opgehangen. Hiervoor is destijds in het dak, tussen de twee stabiele kernen met liftschachten, een raster van zeer zware betonbalken gemaakt, met een hoogte tot 2500 mm. De bestaande en nieuwe hangende constructies maakten het mogelijk om op de eerste verdieping een nieuwe, kolomvrije zaal van 600 m2 te creëren. Om deze multifunctionele zaal van daglicht te voorzien is een beloopbaar glasdak toegevoegd.

Het hele artikel over het Rijkskantoorgebouw voor Geld- en Telefoonbedrijf staat in Bouwwereld 01, die 22 januari verschijnt. 

De projecten in Bouwwereld vallen onder het Premium deel van de website, daar is ook de online versie van het vakblad Bouwwereld te lezen.

Interesse in een (proef)abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.