Ga naar hoofdinhoud

Oproep herontwikkeling entree AMC

Prijsvraag voor nieuwe ingang AMC

Het AMC schrijft een prijsvraag uit voor het ontwerp van de nieuwe hoofdingang van het Academisch Medisch Centrum. De prijsvraag bestaat uit een voorronde waarin belangstellende ontwerpers een visie kunnen indienen. Niet alleen de ingang maar ook het gebied vóór de hoofdingang moet worden vernieuwd.

De drie tot vijf beste visies worden geselecteerd. De makers daarvan zullen in de eindronde hun visie in een betaalde opdracht verder uitwerken tot een structuurontwerp. In oktober is de bekendmaking van de winnende architect. Een jury met de Rijksbouwmeester beoordeelt de inzendingen.

‘Medische tempel in de polder’

Vijfendertig jaar geleden verrees in Amsterdam Zuidoost een kolossaal gebouw: het Academisch Medisch Centrum (AMC). Een ‘medische tempel in de polder’ met overdekte straten en pleinen, winkels, restaurants en een boekhandel, en qua omvang vergelijkbaar – zo ging destijds het gerucht – met het Amerikaanse Pentagon. Aanvankelijk waren de meningen over het nieuwe universitair medisch centrum verdeeld. ‘Zorg dat je niet ziek wordt, want in dit ziekenhuis wordt iedereen nog zieker’, schreef architectuurprofessor Carel Weeber bijvoorbeeld in 1974, schrijver J. Rentes de Carvalho vond het gebouw juist ‘een verademing’.

Bijlmermeer

Ondanks de ongerustheid van sommigen werd het AMC een succes. Maar ‘af’ raakte het nooit. Vrijwel vanaf dag één werd de ‘verbeterde stad’ in de polder telkens opnieuw nog verder verbeterd via aanpassingen, verbouwingen of grootschalige nieuwbouw.

Toen het AMC verrees lag het nog volledig buiten de bebouwde kom van Amsterdam en zelfs de Bijlmermeer lag nog op enige afstand. Mede daardoor is het complex sterk naar binnen toe ontwikkeld en was de voordeur en de verbinding met de stad weinig prominent vormgegeven. Inmiddels is het AMC geheel in het stedelijk weefsel van Amsterdam opgenomen.

Tijd voor vernieuwing

Het is dan ook tijd om de entree van het AMC grondig te vernieuwen. Daarmee wordt de letterlijke ingang bedoeld, maar ook het gebied vóór de hoofdingang. De nieuwe binnenkomst moet een warm welkom, een veilige ontvangst en een prettig verblijf uitstralen. Er is de wens om te vergroenen en aan te sluiten op de omgeving van Amstel III en Holendrecht en zijn station. Daarbij moeten grenzen en obstakels weggenomen en de verkeersafwikkeling inclusief parkeer- en terreinvoorzieningen verbeterd worden.

Ontwerpkracht

Het AMC heeft hoge verwachtingen van de hedendaagse professionele ontwerpkracht en roept architecten en ontwerpteams op zich in te schrijven voor de prijsvraag. Een algemene visie op de bijzondere ruimtelijke kwaliteiten van het AMC is vastgelegd in een publiek beschikbare Welstandsvisie. De prijsvraag is uitgezet via TenderNed.

Registratie voor deelname aan de prijsvraag sluit op 24 april 2017. Klik hier voor meer informatie en registreren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Oproep herontwikkeling entree AMC

  • Jan

    De vergelijking tussen AMC en Pentagon gaat niet eens zo heel erg mank. Het AMC heeft 450 duizend vierkante meter bruto vloeroppervlak, het Pentagon 660 duizend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.