Ga naar hoofdinhoud

Transformatie ‘De Kortenaer’

Transformatie De Kortenaer

Een forse stabiliteitskern en de te vernieuwen installatietechniek hebben een grote rol gespeeld in de transformatie van kantoorgebouw ‘De Kortenaer’. de wijziging in woonfunctie is echter vooral zichtbaar in de nieuwe gevel met aluminium in cortenstalen look.

Wie zich tegenover de Koninklijke Stallen in Den Haag een groot, wit kantoorgebouw herinnert met een eenvormig gevelbeeld, zal verrast zijn. Er staat nu een roestkleurig, luxe appartementengebouw met een gevarieerde gevelindeling en met een extra bouwlaag. Voordat die transformatie plaatsvond, moest in de ontwerpfase het een en ander opgelost worden.

Maximaal bewoonbaar vloeroppervlak

Het forse kantoorgebouw met 15.000 m2 bvo, dat eind jaren zestig in opdracht van de Rijksgebouwendienst door architect Piet Zanstra was ontworpen, stond al enkele jaren leeg. De karakteristieke architectuur met robuuste, in wit beton uitgevoerde prefab gevelelementen, met daarin de minimalistisch gedetailleerde glaspartijen, was kenmerkend voor Zanstra. In opdracht van Provast en Syntrus Achmea Real Estate & Finance is door het Amsterdamse bureau ZZDP Architecten (in 1954 door Zanstra opgericht) een transformatieplan gemaakt, met als belangrijkste opgave een maximaal aantal vierkante meters bewoonbaar vloeroppervlak te realiseren. In het elf bouwlagen tellende hoofdgebouw (inclusief kelder en toegevoegde optopverdieping) aan de Kortenaerkade en de daarachter gelegen twee paviljoens van drie en vier verdiepingen, zijn nu 149 huurappartementen en vier kooppenthouses ondergebracht. De oppervlakten van de 38 diverse woningtypes variëren van 57 tot 177 m2. De begane grond is bestemd voor winkels en horeca.

Verplaatste stabiliteit

Projectleider Ramon Gianotten van ZZDP stelde in samenspraak met de opdrachtgever en de in een vroeg stadium bij het project betrokken hoofdaannemer Bouwbedrijf De Vries en Verburg, al snel vast dat de centrale kern te veel van het verlangde woonoppervlak opsoupeerde. Gianotten: “De 5450 mm brede kern met daarin liften, trappenhuizen en technische ruimten moest plaatselijk doorsneden worden om plaats te maken voor een 1500 mm brede gang die de appartementen ontsluit. Geen eenvoudige beslissing, omdat een aantal betonnen schijven in die kern voor de stabiliteit van het gebouw zorgde. In overleg met de constructeur is de stabiliteit nu verzekerd door op de woonverdiepingen zes woningscheidende wanden – drie aan weerszijden van de centrale gang – in beton uit te voeren.”

Discussie regelgeving

Guido Jongebreur, projectleider bij Bouwbedrijf De Vries en Verburg, voegt daaraan toe dat over de dimensionering van de constructie intensief overleg met de gemeente plaatsvond. Jongebreur: “De discussie ging over de regelgeving, dat wil zeggen het verschil daarin bij nieuwbouw en bij bestaande bouw. Een discussie die overigens in dit project met regelmaat gevoerd werd. Bij transformatie ligt die grens niet altijd voor iedereen helder. Moet bijvoorbeeld de hoogte van een verplaatste deuropening 2,40 meter worden, of mag die net zo hoog blijven als de niet-verplaatste, naastgelegen deuropening.” Volgens het Bouwbesluit 2012 is bij een transformatie als die van De Kortenaer sprake van ‘gedeeltelijk vernieuwen, veranderen en vergroten van een bouwwerk’. Er zijn dan gebouwdelen die onder ‘nieuwbouw’ vallen en gedeelten die ongewijzigd blijven en dan gelden de criteria als staan omschreven bij ‘bestaande bouw’…..

Tekst en beeld: Tom de Vries

Deze tekst is afkomstig uit een project Transformatie in Bouwwereld 02/2017, die 24 februari 2017 verschijnt.  

Dit project valt onder het Premium deel van de website, daar is ook de online versie van het vakblad te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.