21
De Crux
projectgegevens
Locatie: Kloosterkensweg, Heerlen
Opdrachtgever: Auberge De Rousch, Heerlen
Ontwerp: Vandenbergh – Windemuller architectuur
& bouw, Heerlen
Constructieadviseur: Arcadis, Maastricht, en Palte,
Heerlen
Installatieadviseur: Curvers Raadgevende
Ingenieurs, Gulpen
Gevelbekleding en kozijnen: ITH Kozijn & Gevel-
techniek, Heerlen en Bartels BV, Roggel
Uitvoering: Eussen Bouw, Voerendaal
Bouwperiode: 1 maart – 31 december 2020
Fotobijschrift kleur
Streamer
doorbraKen
Bij de transformatie naar hotel is het bestaande casco in feite
compleet in stand gehouden. Alleen zijn er doorbraken ge-
maakt in de wanden tussen de voormalige wooncellen, om zo
cellen te combineren tot grotere hotelkamers. Ook is de latere
toevoeging van een woningscheidende wand weer ongedaan
gemaakt. Die wand stond dwars door de middenzone, die van
trappenhuis naar trappenhuis leidt. Met die wand waren de ver-
diepingen al eens opgedeeld in twee appartementenzones.
brede mIddenzone
Door de muur in de middenzone weer weg te halen ontstond
een heldere gebouwstructuur met een goede ontsluiting van de
hotelkamers. Architect en exploitant wisten de hiermee ontsta-
ne brede middenzone optimaal te benutten door deze een func-
tie te geven als gezamenlijke huiskamer, met pantry en eetta-
fel. “Daarmee hebben we gezamenlijk een nieuw hotelconcept
ontwikkeld, op basis van het bestaande casco. Door de brede
middenzone in te richten als huiskamer, is het interessant voor
groepen om een of meerdere verdiepingen te huren en de mid-
denzone te gebruiken als gemeenschappelijke verblijfsruimte.
Dat kan een fietsclub zijn, maar ook de gasten van een bruiloft
in Auberge De Rousch kunnen ervan gebruikmaken.”
Bij de transformatie is de bestaande voorbouw weer bij het
gebouw betrokken middels een doorbraak. Hierin is nu de re-
ceptie gevestigd. De begane grond had al veel glas en bleek
daarmee de ideale ontbijtzaal, met uiteraard nieuwe hoogwaar-
dige glaspuien. Aan de achterzijde van het gebouw is nog een
nieuwe zaal toegevoegd. n
De begane grond
had al veel glas
en was uitstekend
geschikt als ontbijt-
zaal; uiteraard met
nieuwe puien.
De voorbouw is mid-
dels een doorbraak
weer bij het gebouw
getrokken en biedt
nu ruimte aan de
receptie.
18-19-20-21_cruxhotelheerlen.indd 21 27-09-21 08:59