Pagina 95 van: Bouwwereld #3 2020

95
nieuwbouw
projectgegeVenS:
Locatie: Bronland 14, Wageningen
Opdrachtgever: Unilever
Architect: Paul de Ruiter Architects
Aannemer: Dura Vermeer Bouw Hengelo
Interieurarchitect: Fokkema & Partners Architecten
Adviseur constructie: Lucassen Bouwconstructies
Adviseur installatie: DWA
Adviseur bouwfysica en brandveiligheid: DGMR
Installateur: Hollander Techniek
Leverancier gelamineerde dakspanten: De Groot Vrooms-
hoop
Gevelbouw: Hermeta
Bruto vloeroppervlakte: 40.850 m2, waarvan 13.500 m2 par-
keren
Bouwperiode: november 2017 – oktober 2019
Bouwkosten incl. installaties, excl. BTW: € 65 miljoen
Fotobijschrift kleur
Streamer
van 250 mm voor lariks een uitdaging is volgens leverancier De
Groot Vroomshoop omdat lariks, anders dan bijvoorbeeld doug-
las, minder goed verkrijgbaar is in zulke maten. In het interieur
zijn vooral eikenhout en fraké toegepast, onder andere in de
binnenkozijnen en puien.
materiaalStromen
Ook aan de andere leveranciers werden eisen gesteld met be-
trekking tot herkomst en duurzaamheid. Zo zijn voor de levering
van het staal alleen partijen betrokken die een bepaalde hoe-
veelheid gerecycled staal konden aantonen. Hetzelfde geld voor
groene kanaalplaten, wat betreft de hoeveelheid granulaat en
toeslagen die passen binnen het concept. Kip: “Fabrikanten zijn
hier nog niet goed op ingespeeld. Ze beginnen nut en noodzaak
van deze vraag te zien, maar sommigen hebben het werken voor
BREEAM Outstanding onderschat. Alles moeten ze onderbou-
wen. Tot en met de aluminium vliesgevel zijn hoge percentages
gerecycled materiaal toegepast. Zo hebben we alle materiaal-
stromen in beeld gebracht.”
energieneutraal
Dankzij hoge isolatiewaarden van de schil (5 tot 7 m2K/W),
energiezuinige installaties en ruim 1500 PV panelen is het Food
Innovation Centre energieneutraal. Onder de PV-panelen, die
vooral op de pilotplant liggen, is een PVC dakbedekking toege-
past om het regenwater te kunnen gebruiken voor de grijswa-
terbuffer. Deze buffer van 60.000 liter die buiten het gebouw
ligt, zorgt voor water dat gefilterd naar de toiletspoeling gaat.
De buffer is helaas niet te gebruiken voor de sprinkler omdat de
wet- en regelgeving dit niet toestaat volgens Kip. Voor de sprin-
kler is daarom een aparte reinwaterkelder aangelegd.
Ook op de glazen daken zijn PV-cellen aangebracht. Daarbij
is het optimum gezocht tussen daglicht en zonwering. De PV-
cellen zijn in verschillende dichtheden op het glas aangebracht.
Boven het restaurant was meer zonwering nodig dan bij de en-
tree en dat vertaalt zich in de meer open of dichte cellenpatro-
nen.
multiSenSoren
Met een WKO-systeem met warmtepompen worden de kli-
maatplafonds en de luchtbehandeling gevoed. Verlichtings- en
klimaatinstallaties zijn afgestemd op het gebruik en de bezet-
tingsgraad om energie te besparen. Dat gebeurt door een veel-
heid aan sensoren, waaronder multisensoren die de luchtkwa-
liteit (CO
2
en vluchtige organische stoffen) en de temperatuur
met infrarood meten. Door deze techniek is een nauwkeurige
regeling van klimaat en gezonde lucht mogelijk. Bijzonder op de
schaal van dit complex is de toepassing van geïoniseerde lucht
voor ventilatie. Ionisatie zorgt voor een verbetering van de lucht-
kwaliteit door reductie van bacteriën, schimmels en virussen op
energiezuinige wijze.
refurbiShed furniture
Zo’n 90 procent van het interieur is afkomstig van de drie voor-
malige researchvestigingen van Unilever. Dit hergebruik bleek
vooral een enorme planningsexercitie. Want de 10.000 stuks
bestaand meubilair zijn allemaal gefotografeerd en geïnventari-
seerd, zodat interieurarchitect Fokkema & Partners Architecten
een zorgvuldige keuze kon doen. Uit deze winkel van gebruikte
meubels hebben zij op basis van kleuren een selectie gemaakt.
De meubels zijn gereinigd en in kleurclusters in het nieuwe ge-
bouw geplaatst. Daarbij zijn maatwerkonderdelen als structure-
rend element toegevoegd, zoals poefs en kleden. Alle nieuwe
elementen zijn ontworpen vanaf een minimum-waste principe,
bijvoorbeeld door gebruik van plaatafmetingen voor aftimmerin-
gen. Waar mogelijk zijn aftimmeringen gemaakt van sloophout
uit Frankrijk. Ook veel keukenapparatuur, fornuizen en labap-
paraten komen uit de oude vestigingen. Voor dit hergebruik zijn
geen punten in BREEAM gekregen, maar het zou best wel wat
waardering verdienen vindt Tascioglu van Unilever. De BREEAM-
score voor het ontwerp komt uit op 91,2 procent. n
88-89-90-91-92-93-94-95_unilever.indd 95 30-04-20 15:15