92
Food innovation Centre
Boven: overzicht van
duurzaamheids-
maatregelen.
De hoge testkeuken
heeft extra zware
houten puien van-
wege de krachtige
afzuiging boven de
keukenblokken.
Projectleider
Patrick Kip van Dura
Vermeer Bouw:
“Voor ons was het
een uitdaging om
al die verschil-
lende functies met
uiteenlopende eisen
te combineren en uit
te voeren in aparte
bouwsystemen.”
worden maar 20 procent van de kantoren kan ook lab worden,
doordat met extra vloerbelasting is gerekend en de installaties
een verhoogde capaciteit hebben.
Weinig repetitie
Unilever had haast om zich in het ecosysteem van de Wagenin-
gen Universiteit te vestigen. Binnen 3 jaar na start van het ont-
werp moest het project worden opgeleverd. Door de veelheid
van functies was dat een uitdagende opgave voor Dura Vermeer
Bouw, die dit project in samenwerking met Paul de Ruiter Archi-
tects op basis van een Design & Build contract verwierf. “Het
is een multifunctioneel gebouw met een fabriek, testkeukens,
laboratoria, kantoren en representatieve ruimten. Voor ons was
het een uitdaging om de functies met veel verschillende eisen
te combineren en uit te voeren in aparte bouwsystemen”, vertelt
projectleider Patrick Kip van Dura Vermeer Bouw. “Er zit heel
weinig repetitie in. Al die gebruikersgroepen hebben hun eigen
wensen.”
Vanwege de korte bouwtijd is gekozen voor veel prefabricage
om op tijd met de afbouw te kunnen starten. Voor de 0,70 m
verdiepte parkeergarage van 13.500 m2 onder het gehele ge-
bouw en de pilotplant was dit echter niet mogelijk. Daarom is
het project in verschillende bouwstromen verdeeld.
88-89-90-91-92-93-94-95_unilever.indd 92 30-04-20 15:15