Ga naar hoofdinhoud
Van onze partners

Afval in de bouw

Op iedere bouwplaats komt afval vrij. Er zijn echter veel verschillende afvalstromen die je tegen kunt komen en elke afvalstroom verdient een eigen plek. Dit is belangrijk, omdat we afval dat goed van elkaar gescheiden is kunnen recyclen. Recycling draagt op zijn beurt weer bij aan een duurzame samenleving, die beter is voor mens, dier en milieu. In dit artikel bespreken we wat voor soort afval je tegenkomt in de bouw en hoe je het kwijt kunt.

Verschillende afvalstromen

Wanneer je denkt aan afval van een bouwplaats, komen er wellicht vooral beelden in je op van puin, cement en beton. Er komt daarnaast nog veel meer vrij bij sloop en bouw. Naast schoon puin, kun je hout, plastic, glas en papier tegenkomen. Dan is er natuurlijk ook nog het afval van het personeel, zoals koffiepads, kartonnen bekers, plastic flessen, verpakkingen en etenswaren. Niet alleen tijdens het slopen of bouwen kom je afval tegen, ook vlak voor oplevering worden werkzaamheden uitgevoerd die afval produceren. Denk hierbij aan stuc- en schilderwerk. Al dit afval moet op de juiste plek gedeponeerd worden, zodat het later gerecycled kan worden.

Hoe raak je het kwijt?

Nu je weet wat voor soort afval er allemaal vrijkomt bij het slopen of bouwen van een gebouw, is de volgende stap het juist deponeren van het afval. Een van de meest handige manieren om bouwafval kwijt te kunnen is door een bouwcontainer te huren. Hier mag heel veel in, waardoor je geen aparte containers voor bijvoorbeeld hout, glas en papier hoeft te huren. Voor het afval dat het personeel produceert kan een (kleine) restafvalcontainer of een GFT-bak niet ontbreken.

Gaat het om verfafval? Dan moet je een ander soort container huren die speciaal geschikt is voor gevaarlijk en chemisch afval. Onder verfafval valt onder andere steekvast afval, wat bestaat uit verfresten die compleet opgedroogd zijn. Dit kan op de verfblikken zitten, maar ook op kwasten en doeken. Ook wanneer het gaat om vloeibare verf en verfresten, moet je een geschikte container huren. Dit komt doordat we de resten van verf zelf niet kunnen recyclen, maar de verfblikken bijvoorbeeld wel. Wanneer je als doe-het-zelver aan het schilderen bent en het afval kwijt wilt, dan kun je lege blikken en verfresten naar de milieustraat brengen.

Scheiden en recycling

Wellicht vraag jij je af waarom het zo belangrijk is dat bouwafval en verfafval goed gescheiden worden van overig afval. De voornaamste reden is dat het meeste afval gerecycled kan worden. Recycling is belangrijk, omdat het de CO2-uitstoot aanzienlijk vermindert. Zowel bij het maken van nieuwe producten in fabrieken als bij het verbranden van afval komt er CO2 vrij. Verbranding stoot CO2 uit en bij het maken van nieuwe producten is er energie nodig. Energie zorgt voor broeikaseffecten, wat uiteindelijk weer CO2-uitstoot veroorzaakt. Doordat we bouw- en verfafval zo veel mogelijk hergebruiken, beperken we deze processen. Sommige afvalstromen kunnen we oneindig recyclen, metaal is daar een voorbeeld van. Hier maken we vervolgens nieuwe fietsen, blikjes of onderdelen voor voertuigen van. Afval scheiden heeft dus zeker een positief effect op zowel de mens als het milieu.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.