Ga naar hoofdinhoud
Van onze partners

Alles wat je moet weten over aluminium

Aluminium is een veelzijdig metaal dat een cruciale rol speelt in ons dagelijks leven. Van voertuigen en verpakkingen tot bouwmaterialen en elektronica, dit lichte en duurzame metaal is overal om ons heen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de eigenschappen, productie en toepassingen van aluminium.

De eigenschappen van aluminium

Aluminium, met het chemische symbool Al en atoomnummer 13, behoort tot de groep metalen in het periodiek systeem. Het heeft verschillende opmerkelijke eigenschappen die aluminium op maat een waardevol materiaal maken:

 • Lichtgewicht: Aluminium is opmerkelijk licht, met een dichtheid ongeveer een derde van die van staal. Dit maakt het ideaal voor toepassingen waar gewichtsbesparing essentieel is, zoals in de lucht- en ruimtevaartindustrie.
 • Corrosiebestendigheid: Aluminium vormt een natuurlijke oxidehuid wanneer het wordt blootgesteld aan lucht, waardoor het resistent is tegen corrosie. Dit maakt het geschikt voor gebruik in buitenomgevingen.
 • Goede geleider: Aluminium is een uitstekende warmte- en elektriciteitsgeleider. Het wordt veel gebruikt in elektrische bedrading, radiatoren en koellichamen.
 • Recyclebaar: Aluminium is volledig recyclebaar zonder kwaliteitsverlies. Het recyclen van aluminium vereist aanzienlijk minder energie dan de productie van nieuw aluminium, waardoor het een duurzaam materiaal is.
 • Vormbaar: Aluminium is zeer vormbaar en kan gemakkelijk worden gegoten, geëxtrudeerd, gesmeed en gelast, waardoor het geschikt is voor verschillende productieprocessen.

De productie van aluminium

Het productieproces van aluminium omvat verschillende stappen, en het begint meestal met de winning van bauxiet, een erts dat rijk is aan aluminiumoxide. Hier is een kort overzicht van het productieproces:

 • Bauxietwinning: Bauxiet wordt gedolven in landen over de hele wereld, waaronder Australië, China, en Brazilië. Na de winning wordt bauxiet verwerkt om aluminiumoxide (alumina) te verkrijgen.
 • Alumina-productie: Alumina wordt geproduceerd door bauxiet te verwerken via een proces genaamd het Bayer-proces. Dit proces omvat het scheiden van alumina van andere mineralen en onzuiverheden in bauxiet.
 • Elektrolyse: Het Bayer-proces produceert aluminiumoxide, dat vervolgens wordt omgezet in aluminiummetaal via elektrolyse in een proces dat bekendstaat als het Hall-Héroult-proces. In dit proces wordt alumina opgelost in een elektrolyt van gesmolten cryoliet en vervolgens onderworpen aan elektrische stroom, waarbij zuiver aluminium wordt afgescheiden.
 • Vorming van aluminiumproducten: Het gewonnen aluminium kan worden gegoten, gewalst of geëxtrudeerd in de gewenste vormen en afmetingen, afhankelijk van de toepassing.

Toepassingen van aluminium

Aluminium is een veelzijdig materiaal en wordt in talloze sectoren gebruikt vanwege zijn unieke eigenschappen. Hier zijn een aantal van de belangrijkste toepassingen:

 • Transport: Aluminium is een essentieel materiaal in de transportsector. Het wordt gebruikt in de lucht- en ruimtevaartindustrie voor vliegtuigen en ruimtevaartuigen vanwege het lage gewicht en de sterkte. Bovendien wordt het in de auto-industrie gebruikt voor het verminderen van het gewicht en het verbeteren van de brandstofefficiëntie.
 • Verpakking: Aluminium wordt veel gebruikt in verpakkingsmaterialen, zoals blikjes voor dranken. Het is licht, sterk en beschermt de inhoud tegen licht, lucht en vocht.
 • Bouw: In de bouwsector wordt aluminium gebruikt voor ramen, deuren, gevelbekleding en dakbedekking. Het is duurzaam, corrosiebestendig en vereist weinig onderhoud.

Elektronica: Aluminium wordt gebruikt in elektronische behuizingen, koellichamen en draden vanwege zijn uitstekende geleidende eigenschappen en warmteafvoer.

 • Verlichting: Aluminium wordt veel gebruikt in de productie van verlichtingsarmaturen vanwege zijn lichtheid en de mogelijkheid om verschillende vormen te creëren.
 • Recycling: Het feit dat aluminium volledig recyclebaar is, maakt het tot een belangrijk materiaal in de recyclage-industrie. Veel aluminiumproducten worden gerecycled, wat bijdraagt aan energiebesparing en vermindering van afval.

Milieuoverwegingen

Hoewel aluminium tal van voordelen heeft, zijn er ook milieuoverwegingen. De winning van bauxiet en de productie van alumina en aluminium vereisen aanzienlijke energie, wat bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen. Daarom is recycling van aluminium van groot belang. Door gerecycled aluminium te gebruiken, kan de vraag naar nieuw geproduceerd aluminium en de daarmee samenhangende milieueffecten worden verminderd.

Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan de juiste verwijdering van aluminiumproducten na hun levensduur om te zorgen voor een duurzame aanpak van afvalbeheer.

Conclusie

Aluminium is een opmerkelijk metaal met diverse toepassingen en unieke eigenschappen. Vanwege zijn lichtheid, corrosiebestendigheid en recyclebaarheid speelt aluminium een belangrijke rol in de moderne samenleving, van transportmiddelen tot bouwmaterialen en elektronica. Het is echter van cruciaal belang dat we bewust omgaan met aluminium, zowel wat betreft de productie als de recycling, om de impact op het milieu te minimaliseren en een duurzame toekomst te waarborgen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.