Ga naar hoofdinhoud
Van onze partners

‘Black box’ kazerne dankzij Linarte gevelbekleding

De nieuwe energieneutrale brandweerkazerne van Papendrecht past in het duurzaamheidsbeleid van de gemeente. Omdat gebouwelementen demontabel en herbruikbaar moesten zijn, kwam de architect uit bij de Linarte profielen van Renson voor de gevelbekleding.

Drie zijden van de nieuwe brandweerkazerne in Papendrecht – goed voor ruim 400 m² – werden afgewerkt met de Linarte gevelprofielen van de Belgische fabrikant Renson. Aangezien deze individueel vastgeklikt worden in lamellenhouders op horizontale dragers, bleek dit de ideale gevelbekleding om te voldoen aan de duurzaamheidseisen (inclusief demonteerbaar- en herbruikbaarheid) van de opdrachtgever. “Onze missie is om gebouwen te creëren die gezond en toekomstgericht zijn”, verduidelijkt architect Chi-Hang Chim (RoosRos Architecten). “We moeten goed nadenken over wat wij achterlaten voor de volgende generaties. We willen hen in ieder geval niet opzadelen met bouw afval. Daarom wilden we ook dit gebouw op alle mogelijke niveaus ‘losmaakbaar’ maken. De vastklikbare Linarte profielen passen perfect binnen dat idee. En tegelijk is het mooi meegenomen dat van de bevestiging van de profielen niets te zien is.”

Block 30-profielen

Voor het ontwerp liet architect Chi-Hang Chim zich inspireren door een black box met groot kijkvenster. Met de keuze voor de zwarte Block 30-uitvoering van de Linarte profielen kon hij deze vorm ook in de praktijk toepassen.

“De architect kwam bij Storax als gevelbouwer terecht, omdat hij voor de volledige hoogte (7,60 m) van de kazernemuren op zoek was naar een verticale gevelbekleding die in één stuk geëxtrudeerd was”, blikt Fabian Greveling (technisch-commercieel manager bij Storax) terug. “Op onze beurt gingen wij daarvoor te rade bij onze leverancier Renson. Daar kregen we te horen dat het wel lukte om de Linarte profielen op die lengte te extruderen, maar dat coaten met die lengte een stuk lastiger was. Daarom werden de profielen voor dit project extern gepoederlakt door een gespecialiseerd bedrijf.”

Meedenken

Dat Storax en Renson tijdens ontwerp- en uitvoeringsfase meedachten over de randaansluitingen én dat de hoekoplossingen voor Linarte sowieso al tot in de puntjes uitgedacht waren, sloeg volgens Greveling ook goed aan bij de architect. Het leverde volgens hem in ieder geval een buitengewoon resultaat op, met dit keer een duidelijke hoofdrol weggelegd voor Linarte, waar in andere projecten dit soort gevelbekleding meestal als accent wordt gebruikt in combinatie met andere materialen. “Linarte ligt dit keer aan de basis van de look van dit gebouw en is niet slechts de kers op de taart”, beschrijft hij het. “En ook mooi meegenomen: het verticale design zorgt ervoor dat de aluminium gevelbekleding altijd ‘schoon’ geregend wordt. Ook dát onderhoudsvriendelijke aspect speelde voor de architect een belangrijke rol.”

Montage

“De montage van de gevelbekleding verliep heel voorspoedig, al was het wel wat zoeken naar de juiste handeling om de extreem lange profielen in de lamellenhouders vastgeklikt te krijgen”, aldus Fabian Greveling. “Houten invullingen of ledverlichting werden hier niet in de lamellenwand geïntegreerd – al is dat perfect mogelijk met Linarte – maar we hebben wel verschillende wateraansluitingen en deuren op maat in de gevelbekleding ingewerkt. Een groot voordeel op het vlak van montage was hier ook dat we de horizontale dragers voor de lamellenhouders rechtstreeks op de drukvaste sandwichpanelen konden bevestigen, zonder extra onderliggende balkenstructuur. En zo waren wij als uitvoerder en Renson als leverancier al vroeg in het proces betrokken – vanaf interessepeiling van de architect tot advies, engineering en oplevering – om dit project samen tot een goed einde te brengen.”

“Linarte gevelbekleding geeft architecten veel ontwerpmogelijkheden door de verschillende verticale aluminium gevelprofielen die gecombineerd kunnen worden”, besluit Fabian Greveling. “En ook de integratiemogelijkheden voor o.a. deuren, verlichting, logo’s, stopcontacten en blusvoorzieningen, maken van dit systeem een gevelbekleding die tot in de puntjes personaliseerbaar en perfectioneerbaar is.”

Projectgegevens
Architect: RoosRos Architecten
Leverancier Linarte gevelbekleding: Renson
Gevelbouwer: Storax

Foto’s: Renson

De rubriek Praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en het vakblad Bouwwereld. Op deze pagina’s laat de fabrikant zien hoe een product of dienst wordt toegepast in een project en hoe hij kan samenwerken met bouwtechnici, constructeurs, en /of architecten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.