Ga naar hoofdinhoud
Van onze partners

De BKapp: het alles-in-één-instrument voor de Wkb

Met de Wkb in het vooruitzicht vraagt de markt om dummy-proof instrumenten. Apexion belooft dat bedrijven kunnen voldoen aan de Wkb met minimale inspanning en introduceert daarom de BKapp. Een alles-in-een-app waarmee je direct aan alle eisen voldoet zoals die zijn gesteld in de Wkb. Maar daar blijft het niet bij: je kunt er ook de bouwkwaliteit mee verhogen.

Er is geen ontkomen meer aan: op 1 januari 2024 treedt de Wkb in werking voor nieuwbouw. Verbouw volgt niet eerder dan 2025. Veel bouwbedrijven worstelen al met digitalisering en ook bij deze nieuwe wet komen veel ingewikkelde en digitale processen kijken. Met de BKapp brengt Apexion de Wkb administratie terug tot het minimale. Geen onnodige administratie en procedures. Terwijl de mogelijkheden enorm zijn. Flip van der Linden, Technisch directeur bij Apexion: “Met de BKapp helpen we bedrijven op een zo eenvoudige manier te voldoen aan de nieuwe wet en regelgeving. Dat is de basis, maar ook de bouwkwaliteit kan verbeterd worden met de app. Wij zetten ons hier graag voor in, mede omdat de wet bijdraagt aan verdere verduurzaming van de sector.”

Handboek en app

De basis van de BKapp is een kwaliteitshandboek. Hierin staan de regels waaraan voldaan moet worden voor kwaliteitsborging. De BKapp helpt je hierbij. “Met behulp van een stappenplan word je meegenomen door de verschillende regels. We hebben het niet onnodig ingewikkeld gemaakt. Zo helpen we bouwbedrijven, aannemers, opdrachtgevers en kwaliteitsborgers naar de kortste route om te voldoen aan de Wkb.” Apexion ontwikkelde de app in samenwerking met een team van softwareontwikkelaars en bouwkundigen.

Toezicht en handhaving

Er geldt een wettelijke controleplicht om naast een kwaliteitsborger ook een instrument te kiezen om de kwaliteit van een bouwwerk te borgen. BKapp combineert instrument en software om communicatie tussen borger en aannemer te stroomlijnen. Ook is er zoveel mogelijk geautomatiseerd. “Er zit software in die ziet of er afwijkingen zijn en waar controles nodig zijn. Daarnaast doen we af en toe steekproeven. Doordat ook dit via dezelfde app gaat, bespaart het kosten voor de aannemer en kwaliteitsborger. Zij kunnen hun tijd besteden aan belangrijke dingen en zijn daardoor minder tijd kwijt aan het voldoen aan de Wkb.”

Tal van voordelen

Als aannemer ben je vrij om een instrument te kiezen. Wanneer je kiest voor een instrument dat jou op een juiste manier ondersteunt, levert het tal van voordelen op. “Het voldoen aan de wet heeft in eerste instantie de hoogte prioriteit. Maar met de BKapp kun je ook een stap verder gaan en de bouwkwaliteit verhogen. Daarvoor hebben we een speciaal stappenplan ontwikkeld. Zo kun je meer grip krijgen op de processen maar ook in overleg met de opdrachtgever extra eisen toevoegen aan de bouwwerken. Een kwaliteitsborger kan die eisen dan ook controleren voor de opdrachtgever.”

Ook voor architecten heeft de BKapp veel voordelen. Het geeft je de mogelijkheid om te controleren of in de technische uitwerking je architectonische idee niet verloren gaat. “In de app kun je extra eisen meegeven aan de opdrachtgever. Zo vergroot je jouw waarde, omdat je ideeën beter tot uiting komen in het bouwwerk.”

Verbouwingen en ZZP’ers

Ook bij kleine verbouwingen ben je verplicht de kwaliteit van het hele bouwwerk aan te tonen. Door het algoritme van de BKapp, wordt de bewijslast bij dit instrument tot een minimum beperkt. “Je hoeft minder foto’s te maken en bent daardoor minder tijd kwijt aan kwaliteitsborging. Dat maakt onze app ook heel erg geschikt voor verbouwingen.” Ook aan de ZZP’ers heeft Apexion gedacht. “Wij hebben een ZZP licentie. Daardoor kun je je als ZZP’er registreren en in elk project dat met de BKapp werkt, inhaken. Je hoeft dus maar één licentie af te sluiten, maar kunt wel meerdere aannemers tegelijkertijd bedienen.”

Meer vruchten plukken

Van der Linden verwacht dat veel bedrijven straks een inhaalslag moeten maken. Al moeten we er ook niet te moeilijk over denken. “De Wkb vraagt veel van bedrijven, maar wordt vaak onnodig ingewikkeld gemaakt. Met ons instrument hopen wij bedrijven op een eenvoudige manier door de nieuwe wet en regelgeving te loodsen.” Om iedereen wegwijs te maken met de BKapp, biedt Apexion verschillende cursussen aan. “We hebben een e-learning van 12 korte video’s waarin je binnen één uur alle ins en outs van de app kent. Dit is inbegrepen bij een abonnement. Voor bedrijven die een stap verder willen gaan, bieden wij een uitgebreidere cursus van een dag aan. Ons instrument helpt je om aan de basis te voldoen, maar je kan er veel meer vruchten van plukken. Wij rijken het aan, de bal ligt hiervoor bij jullie,” sluit Van der Linden af.

Volg de LinkedIn pagina van Apexion om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen rondom de BKapp en de Wkb.

apexion

De rubriek Praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant/producent en Bouwwereld.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.