Ga naar hoofdinhoud
Van onze partners

De grootste uitdagingen voor de bouwindustrie

De afgelopen jaren zijn vrij onstuimig geweest voor de bouwindustrie. Tijdens de corona pandemie wilden veel mensen hun woning verbouwen, maar er was destijds een gebrek aan bouwmaterialen. Ondertussen kreeg de bouwindustrie ook nog met forse maatregelen vanuit de overheid te maken.

Daarmee wordt onder meer op de stikstofcrisis gedoeld. Deze crisis houdt de gehele bouwindustrie in een houdgreep, maar er zijn meerdere uitdagingen voor deze industrie.

Gebrek aan personeel

Veel bouwbedrijven ervaren een fors gebrek aan personeel. Het is lastig om nieuw personeel aan te trekken, terwijl het ook nog lastig is om het huidige personeel te behouden. Tussen de bouwbedrijven onderling is op dit gebied een grote concurrentiestrijd gaande.

Dit maakt het voor bouwbedrijven niet eenvoudig om (grote) klussen aan te pakken. Tevens brengt dit de continuïteit van veel bedrijven in gevaar. Gelukkig zijn hier wel meerdere oplossingen voor.

Zo is het voor een bouwbedrijf belangrijk om van de juiste software gebruik te maken. Implementeer bijvoorbeeld een document management systeem en geniet daarmee van betere interne bedrijfsprocessen. Hierdoor heb je mogelijk minder personeel nodig én hou je het huidige personeel tevreden door hun administratielast te verlichten.

Veel technologische ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen brengen veel mogelijkheden met zich mee. Tegelijkertijd brengt het niet meegaan met deze ontwikkelingen, zoals het gebruik van software bouw, ook uitdagingen met zich mee.

Kies je er bijvoorbeeld voor om een nieuw softwaresysteem nog niet te implementeren? Je concurrentie die hier wél voor kiest, neemt hiermee een forse voorsprong op je in. Het is simpelweg zaak om continu te blijven innoveren. Dit is echter door diverse oorzaken makkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt een bepaald budget, je hebt een bepaald aantal manuren tot je beschikking en de implementatie van nieuwe softwaresystemen gaat niet over één nacht ijs. De nodige bouwbedrijven verliezen hierdoor de aansluiting met andere bouwbedrijven.

Stikstofcrisis

De eerder genoemde stikstofcrisis is een van de grootste uitdagingen. De overheid heeft besloten dat de stikstof flink teruggedrongen moet worden, waardoor er minder vergunningen gegeven worden. Het gevolg laat zich al raden: bouwbedrijven kunnen hun werk niet meer uitvoeren. De totale productie stokt, waardoor ook op andere gebieden problemen ontstaan.

De stikstofcrisis is van een ongekende omvang. Veel grote bouwprojecten hebben jarenlange vertraging opgelopen of zijn volledig geannuleerd. Een groot probleem voor de gehele bouwindustrie inclusief alle toeleveranciers.

Hogere prijzen

Men heeft in de bouwindustrie ook met hogere prijzen te maken. Dit uit zich eigenlijk op meerdere gebieden:

  • Hogere loonkosten. De loonkosten zijn in de afgelopen 2 jaren ontzettend hard gestegen. De hoge inflatie is hier debet aan en dit lijkt ook onomkeerbaar te zijn.
  • Hogere materiaalkosten. Ook de materiaalkosten lijken verder en verder te stijgen. Dit komt onder meer door hogere transportkosten en door de wereldwijde inflatie.

Deze hogere prijzen kunnen in de eindprijs doorberekend worden. Maar daarmee kan een bouwbedrijf zich volledig uit de markt prijzen. Het is ontzettend lastig om op dit gebied de juiste balans te vinden. Een bouwbedrijf heeft projecten nodig, maar moet uiteraard wel winst (kunnen) draaien. Het is daarom ernstig de vraag hoe de prijzen zich in de komende jaren gaan ontwikkelen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.