Ga naar hoofdinhoud
Van onze partners

DUCO Seminar – Akoestiek

De akoestiek van nieuwe en huidige woningen is een prangend vraagstuk in de gehele Nederlandse bouwkolom. Overmatig geluid komt vandaag de dag niet alleen meer van buiten de woning, maar ontstaat ook binnen. DUCO organiseert op 7 juni een seminar om dit vraagstuk op tafel te leggen. Experts ter zake zullen de vragen aanhalen en mogelijke oplossingen aanreiken.

De experts in kwestie zijn niemand minder dan Jan Hardlooper van Buro Bouwfysica en Jan Buijs van Peutz. Beide heren hebben tientallen jaren ervaring in de sector en met een doelbewuste focus op akoestiek.

De Nederlandse bouwkolom staat voor oude en nieuwe uitdagingen op vlak van akoestiek. Geluid van buitenaf is een vaste waarde. Buitenhouden van ongewenst geluid mag dan al vanouds een prioriteit bij het bouwen van een nieuwe woning zijn. De toenemende verstedelijking zorgt wel voor gloednieuwe dimensies aan dat aspect. Meer mensen op de stoep, meer auto’s in de straat. Een stevige hoeveelheid vrachtverkeer en misschien zelfs geluid van een aantal industrieën. Kortom, genoeg redenen om dit oude probleem even opnieuw onder de loep te nemen.

Jan Hardlooper van Buro Bouwfysica bespreekt de situatie rond binnendringend geluid en welke rol onze infrastructuur daarin speelt. Een kader wetgeving is daarin niet onbelangrijk en vormt een kernpunt in zijn relaas.

Er zijn echter ook nieuwe uitdagingen. Moderne woningen worden almaar complexer op vlak van technieken. Er zijn een heleboel eisen waaraan moet voldaan worden en dat gaat vaak gepaard met het installeren van gespecialiseerde technische installaties. Installatiegeluid is daarom dan ook niet meer weg te denken uit deze discussie.

Jan Buijs van Peutz zal zijn visie omtrent installatiegeluid uit de doeken doen. Het aandeel van de technische installatie binnen de energietransitie is de laatste jaren fors toegenomen. Hij aanschouwde deze evolutie, met alle bijhorende gevolgen, van op de eerste rij en deelt ook hierover zijn ervaringen.

Het Seminar Akoestiek gaat uiteraard niet enkel over de moeilijkheden, maar ook over de mogelijkheden. Verschillende oplossingen voor residentiële woningbouw komen aan bod, inclusief voor die locaties in de randstad die intensieve ventilatie nodig hebben. Daarnaast wordt innovatieve installatietechniek aangestipt. Met name op vlak van ventilatie moet toe- en afvoer geruisloos kunnen gebeuren. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de slaapruimtes. Daar bevindt zich het gros van de bezorgdheden omtrent intern geluidsoverlast door installaties.

Jan Hardloop en Jan Buijs komen naar Hilversum om dit hele onderwerp uit de doeken te doen. Zij worden ook bijgestaan door verschillende technische adviseurs van DUCO. Is jouw interesse gewekt? Dan ben je zeker welkom om aan te sluiten op woensdag 7 juni in Hilversum. Alle praktische informatie en mogelijkheid tot inschrijven is te vinden op de landingspagina. Wees er vlug bij, want de plaatsen zijn beperkt!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.