Ga naar hoofdinhoud
Van onze partners

Glasgevelconcept met geïntegreerde zonwering voor kantoor Hannibal

Bij het ontwerp van het nieuwe kantoor voor reclamebureau Hannibal (Roeselare, België) was op zijn minst één ding duidelijk: het moest licht zijn. Een glasgevel is dan een evidente keuze, maar met de binnenschijnende zon wordt het gebouw al snel een broeikas. Om dan nog te zwijgen over de reflectie op de computerschermen. Het was het ideale pilotproject voor Renson en Reynaers Aluminium. Zij pasten hun combinatie van een gevel en minimalistische geïntegreerde zonwering toe.

Een ontwerp komt nooit van een architect alleen”, zegt Sander Verhanneman, architect bij Rohm. “Hannibal wilde voor het nieuwe kantoor vooral het karakter van de tuin behouden. Daarom hebben we de footprint van het gebouw zo klein mogelijk gehouden, onder meer door drie bouwlagen te gebruiken. Vanaf de tweede verdieping zie je nu de skyline van de stad, een leuk oriëntatiepunt. Budgettair hebben we dit project ‘industrieel’ opgevat, maar de grijze en strakke uitstraling geeft net de nodige rust in contrast met het groen van de tuin.” De tuin wordt als het ware naar binnen doorgetrokken en maakt deel uit van het interieur. Via de glasgevels op de eerste en tweede verdieping kijk je recht in de kruinen van de bomen. Met een glasgevel voor- en achteraan kijk je zelfs dwars door het gebouw.

Licht binnen en zicht naar buiten

En laat net dat een heel bewuste keuze geweest zijn voor een van de Hannibal zaakvoerders, Kristof Carrein. “De creative warriors van ons reclamebureau verkiezen natuurlijk licht om hun fotografie bij te werken, kleurkeuzes te maken en advertenties te beoordelen. Veel daglicht was dus een absolute voorwaarde in ons nieuwe kantoorgebouw.” Maar ook omgekeerd bewijzen de glasgevels hun nut. “Het zou zonde zijn om geen mooi uitzicht te hebben op de stadstuin wanneer je binnen zit. Een rustige omgeving creëert ook rust in het hoofd, dus moet je dat uitspelen.”

Reflectie en oververhitting voorkomen

Veel glas betekent dat er op zonnige dagen natuurlijk wel een risico op oververhitting is. Aan de voorkant –noordwestelijk georiënteerd – was dat niet zozeer een issue, maar de zuidgevel aan de achterkant had wel absoluut nood aan zonwering. “Voor een glasgevel als deze – en bij uitbreiding voor alle ramen – is buitendoekzonwering de meest efficiënte manier om te voorkomen dat het op warme dagen binnen snel ondraaglijk warm wordt”, verduidelijkt Verhanneman de keuze voor screens. “Vaak kiezen we voor donkere screens omdat die meer transparantie bieden. Zelfs met de screens naar beneden blijft het zicht naar buiten maximaal behouden.”

Architecturale glasgevel met geïntegreerde zonwering

Voor de uitvoering van de glasgevel was Lein Aluminium de uitverkoren partner. De firma uit Zonnebeke was al vertrouwd met zowel Reynaers Aluminium als Renson, die net hun gezamenlijke nieuwe ontwikkeling voor glasgevel en doekzonwering introduceerden. “Dit project was best wel een uitdaging”, weet zaakvoerder Jan Lein. “Visueel zijn de voor- en de achtergevel hetzelfde, maar achteraan zijn de screens mooi geïntegreerd. Daarom heeft ook de voorgevel geen standaard aluminium glasgevelprofielen.”

Dergelijke architecturale glasgevels zijn nooit vanzelfsprekend. In de achtergevel werd voor het eerst een Reynaers Aluminium ConceptWall 50 gecombineerd met de Renson Fixscreen Minimal Curtain Wall 50. Verhanneman: “Het was ons er vooral om te doen die screens netjes en strak te integreren in de vliesgevel. Omdat hier geen gebruik werd gemaakt van een standaard klemlijst, gingen we samen met Reynaers, Renson en Lein op zoek naar de meest geschikte uitwerking. De nieuwe combinatieoplossing van Renson en Reynaers bleek een schot in de roos voor de vooropgestelde parameters. Waar je je vroeger voor vliesgevels moest behelpen met doekzonwering die niet helemaal compatibel was en waarvan de koppelgeleiders simpelweg tegen de vliesgevelprofielen geschroefd werden, konden we hier een veel strakker resultaat behalen.”

Reynaers Aluminium X Renson

Mieke Tielemans (Renson): “Reynaers Aluminium en Renson vonden elkaar in de ambitie om nog mooiere projecten te realiseren. Onze gezamenlijke R&D-afdelingen zochten naar de perfecte match voor een ideale glasgevel mét doekzonwering. We minimaliseerden de realisatiestappen en doorliepen samen de testen en accreditatie. Dat leverde een beperking op van slechts drie in plaats van vijf verschillende profielen: het afdekprofiel en de basis klemlijst van Reynaers Aluminium en de koppelzijgeleider van Renson. Zo zijn de vlotte verwerking en piekfijne uitvoering verzekerd.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.