Ga naar hoofdinhoud
Van onze partners

Installatie van EPDM-dakbedekking

Bij het installeren van dakbedekking speelt technische kennis een cruciale rol om duurzame en lekvrije resultaten te bereiken. Ethyleen Propyleen Diene Monomeer (EPDM) dakbedekking is een populaire keuze geworden vanwege zijn duurzaamheid, weerstand tegen extreme weersomstandigheden en gebruiksvriendelijkheid. In dit artikel belichten we de technische aspecten van het installeren van EPDM-dakbedekking.

Een succesvolle installatie begint met een grondige voorbereiding en planning. Voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat je alle benodigde materialen (zoals een EPDM-pakket) en gereedschappen bij de hand hebt. Dit omvat EPDM-membranen, kleefmiddelen, een naadkit, een handroller, een schaar met rechte randen en een heteluchtpistool. Voordat je het dak betreedt, moet je ook de nodige veiligheidsmaatregelen treffen, zoals het dragen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), het installeren van tijdelijke hekwerken en het markeren van gevaren op het dak.

Ondergrond voorbereiding

De ondergrond waarop je de EPDM-dakbedekking gaat installeren, speelt een belangrijke rol bij de duurzaamheid van het eindresultaat. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het dakoppervlak schoon, droog en vrij van vuil, stof en puin is. Als er scheuren, deuken of andere onvolkomenheden zijn, moeten deze worden hersteld voordat je verdergaat. EPDM kopen doe je overigens gemakkelijk online, wel zo handig!

Aanbrengen van de EPDM-membranen

1 Uitrollen: begin met het uitrollen van het EPDM-membraan over het dakoppervlak. Zorg ervoor dat het membraan enkele centimeters over de rand van het dak uitsteekt om de dakranden te bedekken.

2 Positionering: Zorg ervoor dat het membraan correct is uitgelijnd voordat je verder gaat. Dit is het moment om eventuele aanpassingen aan te brengen.

3 Verlijming: het verlijmen van het EPDM-membraan aan het dakoppervlak is een kritieke stap. Breng een geschikte EPDM-kleefstof aan op zowel het dakoppervlak als de onderkant van het membraan. Gebruik een tandspatel om de lijm gelijkmatig te verdelen.

4 Drukken en rollen: nadat de lijm is aangebracht, druk je voorzichtig het membraan op het dakoppervlak. Gebruik een handroller om ervoor te zorgen dat het membraan stevig aan het dak is bevestigd en er geen luchtbellen zijn.

Naadverbindingen en afwerking

Het creëren van lekvrije naadverbindingen is van vitaal belang bij de installatie van EPDM-dakbedekking.

1 Naadvoorbereiding: zorg ervoor dat de randen van de EPDM-membranen schoon en droog zijn voordat je begint met het aanbrengen van de naadkit.

2 Naadkit aanbrengen: breng een hoogwaardige EPDM-naadkit aan op de te verbinden randen van de membranen. Dit vormt een duurzame en waterdichte verbinding.

3 Samenvoegen: Druk de twee randen stevig tegen elkaar en rol met de handroller over de naad om een goede hechting te garanderen.

4 Afwerking: na het samenvoegen van de naad, gebruik je een heteluchtpistool om voorzichtig warmte toe te passen op de naadverbinding. Dit helpt de naadkit te smelten en een nog sterkere binding te creëren.

Afsluiting en onderhoud

Na het voltooien van de installatie is het van essentieel belang om het werk te inspecteren en ervoor te zorgen dat alles correct is uitgevoerd. Controleer op mogelijke onvolkomenheden, zoals losse naden, luchtbellen of gebieden met onvoldoende lijm. Voer indien nodig de nodige aanpassingen uit. Het periodiek onderhoud van het EPDM-dak is ook belangrijk om de levensduur ervan te verlengen. Reinig het dak regelmatig om vuil en puin te verwijderen. Controleer ook de naadverbindingen en herstel eventuele beschadigingen onmiddellijk om lekkage te voorkomen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.