Ga naar hoofdinhoud
Van onze partners

Kunstgras is beter dan een verharde tuin

De tuin omtoveren tot een groene oase? Dit is mogelijk met behulp van kunstgras en levert een aantrekkelijk voordeel op: regenwater trekt snel de grond in. Een tuin vol tegels is onderhoudsvrij, maar ook een tikkeltje saai. Daarnaast houdt het bij hoge temperaturen de warmte langer vast. Bovendien zorgt een verharde tuin voor afwateringsproblemen en dit pakt zelden goed uit. Tegels combineren met kunstgras is een uitstekende methode om hier iets aan te doen.

Een betegelde tuin neemt weinig water op

Een verharde tuin lijkt aantrekkelijk, want je bent weinig tijd kwijt aan tuinonderhoud. Toch stellen hevige regenbuien een betegelde tuin veelal flink op de proef. Aarde neemt water snel op, maar voegen tussen de tegels zijn te smal om regenwater volledig af te voeren. Bij regen- en onweersbuien leidt dit in veel gevallen tot wateroverlast. Binnen een kort tijdsbestek valt er veel water uit de hemel en een volledig betegelde tuin kan dit niet goed verwerken. Dit leidt vaak tot een tuin die onder water staat.

Kunstgras: voor een slimme afvoer van regenwater

Kunstgras levert een belangrijke bijdrage aan regenwater dat snel de bodem intrekt. Dankzij drainage in de vorm van perforatiegaatjes zakt regenwater namelijk efficiënt de grond in. Belangrijk is wel om een goed zandbed aan te brengen zodat het drainagesysteem naar behoren werkt. Om die reden wordt een zandlaag aanbevolen van vijf tot tien centimeter. Sommige mensen kiezen ervoor om kunstgras te plakken op straattegels, maar dit voorkomt helaas geen wateroverlast.

Wissel bestrating en kunstgras met elkaar af

Een groene en onderhoudsvriendelijke tuin is overigens prima te combineren met tegels. Breng bijvoorbeeld een tuinpad aan van tegels of klinkers en vervang een natuurlijk gazon door kunstgras. Naast het kunstgrasveld of het tuinpad breng je zogenaamde borders aan waarin je echte planten, bloemen en struiken plaatst. Op die manier zet je maximaal in op een aantrekkelijke tuin voor bijen, vlinders en andere insecten zónder dat je continu met je handen in de aarde staat.

Voorkom wateroverlast en kies voor kunstgras

De aarde warmt steeds sneller op en dit stelt kopers en huurders met een tuin voor allerlei uitdagingen. Klimaatverandering roept daarom om een andere aanpak en kunstgras helpt bij het vormgeven van een onderhoudsvriendelijke en klimaatbestendige tuin. Kunstgras is aantrekkelijk vanwege de groene kleur, maar voorkomt ook ernstige wateroverlast na hevige regen- en onweersbuien. Bovendien is het een uitkomst voor al die mensen die hinder ervaren vanwege hooikoortsklachten en allergieën. Kortom: kunstgras kopen is beslist beter dan een volledig verharde tuin!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.