Ga naar hoofdinhoud
Van onze partners

Kunststof spuitoplossing voor de bouw

Kunststof spuitgieten is een techniek die vandaag de dag in ontzettend veel verschillende sectoren wordt ingezet. Waar dit zich in het begin met name beperkte tot de auto-industrie en ook de elektronicawereld, zien we nu dat ook de bouwsector er ontzettend veel baat bij heeft. Daarbij moeten we denken aan kleine onderdelen voor bepaalde machines, maar ook pluggen en zelfs halffabricaten worden middels deze techniek vervaardigd. Dit heeft natuurlijk enerzijds te maken met de kosten, maar ook met name door de duurzaamheid en de hoogwaardige kwaliteit van de producten die worden gemaakt op deze manier. Om je een idee te geven hoe dit proces in de praktijk werkt en voor welke toepassingen kunststof spuitgieten in de bouw allemaal kunnen worden toegepast, zijn we er wat dieper voor je ingedoken.

Volledige ontzorgen van idee tot product

Wanneer je een idee hebt en je wilt dit graag tot uiteindelijk eindproduct laten fabriceren, dan is het wel prettig te weten of het mogelijk is en waar het eventueel net even wat efficiënter kan. Wel is het belangrijk een bedrijf in te schakelen die je bij dit proces kan helpen. Kijken we naar verschillende gerenommeerde bedrijven in deze tak van sport, dan zien we dat Acodeq hier in veel van de gevallen als beste naar voren komt. Niet alleen het kunststof spuitgieten van je producten zelf kan door ze uit handen worden genomen, maar ook het volledige productontwikkelingstraject. Dat houdt dus in dat je met een idee bij ze aanklopt en jullie samen gaan kijken wat de mogelijkheden zijn. Uiteindelijk wordt het ontwerp dusdanig gefinetuned, dat het helemaal naar wens is om vervolgens te starten met produceren.

De werking van het proces

Het spuitgieten van kunststof is in de basis relatief eenvoudig. Bij dit proces wordt vloeibaar kunststof dat is verkregen door het verhitten van granulaat onder hoge druk in een matrijs gespoten. De matrijs is een mal met de uiteindelijke vorm van het product dat je wilt maken. Nadat dit is gebeurd, wordt de kunststof afgekoeld, waardoor het uithard. Dit zorgt ervoor dat het product de gewenste vorm krijgt. Nadat het is afgekoeld, worden de beide helften van de matrijs gescheiden, waardoor het product er kan worden uitgehaald. Dit gebeurt meestal automatisch, zodat het proces op hoge snelheid doorgang kan blijven vinden. Om een product te kunnen maken, is er dus eerst een matrijs, ofwel een mal nodig. Deze worden op basis van het ontwerp gemaakt, waarna het mogelijk is een hele serie dezelfde producten te kunnen produceren. Doordat deze techniek zo veelzijdig is, kan het binnen vrijwel iedere branche en voor allerlei complexe producten worden gebruikt.

Slimme keuze in meerdere opzichten

In theorie zijn er natuurlijk allerlei manieren waarop je een bepaald product kunt produceren. Toch zien we dat vanuit meerdere opzichten spuitgieten een van de beste manieren is om een product te vervaardigen. Dit geldt niet alleen voor kleine eenvoudige onderdelen, maar ook vooral voor de meer complexere onderdelen van bijvoorbeeld een machine of ander apparaat. Doordat spuitgieten met hoge precisie gaat, is de kans op marge verschillen minimaal. Om je een idee te geven welke voordelen deze techniek heeft ten opzichte van veel andere productiemethoden, hebben we een aantal belangrijke punten voor je op een rijtje gezet.

Duurzaamheid en weerbestendigheid

Kunststof spuit oplossingen bieden een uitstekende weerstand tegen verschillende weersomstandigheden. Ze zijn bestand tegen extreme temperaturen, UV-straling en vocht, waardoor ze ideaal zijn voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

Energiezuinigheid

Met goede isolerende eigenschappen helpen deze oplossingen ook energieverlies te verminderen en de energie efficiëntie van gebouwen te verbeteren. Dit resulteert in lagere energiekosten en een verminderde ecologische voetafdruk.

Veelzijdig

We hebben dit voordeel natuurlijk al even belicht, maar deze techniek is ontzettend veelzijdig. Mede doordat je er zowel kleine als grote complexe producten mee kunt maken, kan het enorm breed worden ingezet. Dit heeft als voordeel dat allerlei sectoren er voordeel bij hebben.

Maatwerk

De eisen worden steeds hoger, wat betekent dat er steeds vaker maatwerk wordt gevraagd. kies je voor spuitgieten, dan kun je een matrijs laten maken die volledig aan de wens voldoet en bepaal je dus zelf de vorm, grote en eventuele andere specificaties waaraan een product moet voldoen.

Verschillende toepassingen

Spuitgieten kan binnen de bouw voor allerlei uiteenlopende toepassingen worden gebruikt. Zoals eerder besproken kan het worden ingezet voor de productie van eenvoudige producten zoals pluggen, wandcontactdozen en behuizing van elektronische apparaten zoals boormachines en nog veel meer. Toch zijn er naast de kleine toepassingen, ook allerlei andere mogelijkheden waarmee bepaalde processen een stuk efficiënter en ook voordeliger kunnen worden ingericht.

Isolatie

Kunststof spuitgieten wordt vaak gebruikt voor thermische isolatie in woningen en commerciële gebouwen. Ze kunnen naadloos worden aangebracht en zorgen voor een efficiënte warmtebarrière, waardoor de energie-efficiëntie wordt verbeterd en het comfortniveau wordt verhoogd.

Bescherming

Onderdelen die zijn gemaakt middels kunststof spuitgieten, kunnen oppervlakken beschermen tegen slijtage, chemische aantasting en weersinvloeden. Of het nu gaat om het beschermen van betonnen constructies tegen corrosie of het versterken van houten elementen tegen schimmel, deze oplossingen bieden een langdurige bescherming. Hierbij moet je denken aan beplating, waaronder de boeien voor aan een woning.

Conclusie

We kunnen wel stellen dat spuitgieten ook voor de bouwsector van enorme toegevoegde waarde is. Of het nu gaat om het produceren van eenvoudige kleine onderdelen of het laten maken van de beplating voor een dakconstructie, het kan allemaal! Niet alleen zorgt deze manier van produceren voor een veel hogere kwaliteit, maar is het naast een stuk mooier afgewerkt, ook beter voor mens, dier en milieu. Doordat kunststof een stuk duurzamer is dan veel andere materialen en qua eigenschappen hier zeker niet voor onderdoet, is het zowel financieel als voor het milieu een verstandige keuze. Belangrijk is natuurlijk wel dat je in zee gaat met een partij die je niet alleen kan voorzien in productie van je idee, maar ook meedenkt om het product zo efficiënt mogelijk te maken. Het kan namelijk soms zijn dat een bepaalde inkeping net even op een iets andere manier wordt gemaakt, het eindresultaat qua uiterlijk hetzelfde blijft, maar het product wel een stuk steviger is bijvoorbeeld.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.