Ga naar hoofdinhoud
Van onze partners

Kwaliteit bouwmateriaal bepalend voor gevolgen van brand

Het belang van brandveilig bouwen gaat voor bedrijven verder dan wet- en regelgeving in het Bouwbesluit. Een brand kan de continuïteit van het bedrijf behoorlijk in gevaar brengen. Daarbij stellen verzekeraars ook steeds hogere eisen. Kingspan produceert daarom brandveilige sandwichpanelen met een zeer geringe rookproductie.

Voor Kingspan is brandveilig bouwen een heel belangrijk item. “Bouwen met sandwichpanelen is de meest economische bouwmethode voor bedrijfsgebouwen. Het is een snelle bouwmethode, waarbij je al in korte tijd wind- en waterdicht bent. Esthetisch biedt het veel mogelijkheden door de diversiteit in afwerking van de panelen zelf, maar ook doordat je er met een Karrier-paneel en een Façades add-on allerlei verschillende bekledingen voor kunt hangen”, zegt Roy Weghorst van Kingspan Group.

Innovatie

“Als Kingspan produceren we ons eigen isolatiemateriaal voor de sandwichpanelen. We kopen dus alleen de grondstoffen in, in plaats van het schuim. Dat geeft ons de mogelijkheden om dat zelf door te ontwikkelen. Belangrijk daarbij is uiteraard de isolatiewaarde maar we kijken ook naar andere aspecten. Denk aan de druk- en treksterkte, zodat je grote overspanningen kunt maken, maar vooral ook de brandweerstand en de rookproductie. Dat heeft geleid tot de ontwikkeling van ons eigen hardschuim QuadCore; een hybride isolatie ontstaan uit de kennis van PIR en resol. Het is een brandveilig materiaal met een gesloten celstructuur. Dit zorgt bij brand voor verkoling, waardoor branduitbreiding beperkt wordt en tevens de rookontwikkeling heel beperkt blijft. In eerste instantie leverden we QuadCore naast de vorige standaardpanelen met PIR, maar het QuadCore product is zó veel beter dat wij in 2022 gekozen hebben om alleen nog maar dit beter presterende paneel te produceren.”

Gevolgschade

Roy Weghorst: ‘Bedrijfscontinuïteit is geen doel van het Bouwbesluit. Maar de gevolgschade van een brand is vaak groter dan de schade aan het gebouw zelf.’
Roy Weghorst: ‘Bedrijfscontinuïteit is geen doel van het Bouwbesluit. Maar de gevolgschade van een brand is vaak groter dan de schade aan het gebouw zelf.’

De aandacht voor brandveiligheid is in de beleving van Weghorst vaak nog te gering. “Niet iedereen realiseert zich dat de eisen in het Bouwbesluit de minimumeisen zijn. Die richten zich alleen op de veiligheid van mensen, hulpverleners en buurpanden. Bedrijfscontinuïteit is geen doel van het Bouwbesluit. Maar de gevolgschade van een brand is vaak groter dan de schade aan het gebouw zelf. Bij panelen die minder goed beschermen tegen brand, kan een heel gebouw of een hal verwoest zijn. Daardoor kun je niet alleen de volgende dag maar ook de weken, maanden of soms zelfs jaren daarna niet produceren. Dat zijn risico’s die belangrijk zijn om vooraf over na te denken. Verzekeraars realiseren zich dat wel. Daarom stellen ze aanvullende eisen bij bijvoorbeeld bedrijven met gevoelige bedrijfsapparatuur of voorraad. Bouwen volgens Bouwbesluit levert dan ook niet altijd een goed verzekerbaar gebouw op. Opdrachtgevers en ontwerpers zouden er goed aan doen om voordat de bouw start, al te gaan praten met de verzekeraar. Dat leidt tot een brandveilig gebouw dat tegen een betaalbare premie te verzekeren is.”

FM Approval

De brandveiligheid van QuadCore is onafhankelijk aangetoond met een FM approval. “Dat is een onafhankelijke test van de grote verzekeraar Factory Mutual. Dat is wel wat anders dan de tests voor de Nederlandse regelgeving. Normaal gesproken test je in Nederland voor het aantonen van Brandklasse B een paneel van 1,5 meter hoog, waarbij in de hoek een brand wordt aangestoken met een vermogen van 30 kW. De zogenaamde SBI-test of ‘prullenbakbrand’. Voor FM wordt een paneel getest van 5 meter hoog bij een brandbelasting van 360 kW. Onze panelen hebben zware tests doorstaan, wat heeft geresulteerd in een FM 4880 Approval.”

Wat Nederlandse regelgeving betreft, heeft het QuadCore paneel de kwalificatie B-s1, d0. Brandklasse B betekent dat het slechts in geringe mate bijdraagt aan brand en niet leidt tot flash-over. De aanduiding s1 geeft aan dat sprake is van geringe rookproductie, terwijl d0 aangeeft dat er geen brandende druppels ontstaan.

Voor een FM Approval wordt een grootschalige brandtest uitgevoerd.
Voor een FM Approval wordt een grootschalige brandtest uitgevoerd.

Rookontwikkeling

De geringe rookproductie van het QuadCore AWP gevelpaneel (werkende breedte 600 – 1000 mm) is tevens gecertificeerd met een FM 4882 Approval. Voor het beperken van schade is de rookontwikkeling bij brand erg belangrijk, geeft Weghorst aan. “Rook kan voor heel veel nevenschade zorgen. De schade door rook is vaak groter dan de schade door brand. In gevoelige bedrijfsgebouwen wordt de brand meestal wel klein gehouden door een goede compartimentering en door bijvoorbeeld een sprinklerinstallatie. Maar rook gaat vaak overal doorheen. Dat levert schade op aan productieapparatuur en aan bijvoorbeeld de voorraad van een kledingmerk.”

AWP Supreme

De brandweerstand van QuadCore sandwichpanelen wordt mede beïnvloed door de dikte van de panelen en door de manier van monteren. Voor de meeste situaties zal QuadCore meer dan voldoende brandveiligheid kunnen bieden. Niettemin heeft Kingspan ook nog QuadCore AWP Supreme ontwikkeld. Dit is een paneel dat een nog hogere brandweerstand kent, met een blinde bevestiging en zonder dat er aanvullende montagevoorschriften gelden. Een QuadCore AWP Supreme gevelpaneel behaalt 60 minuten brandwerendheid (EI60) zónder extra montagevoorwaarden, zoals extra schroeven of kitten in de langsnaad. Het gebruik hiervan tijdens de bouw kan ook veel tijd schelen.

Bouwen met QuadCore panelen biedt esthetisch vele mogelijkheden.
Bouwen met QuadCore panelen biedt esthetisch vele mogelijkheden.

“Het kan het montagegemak zijn waarom iemand kiest voor AWP Supreme, maar er zijn ook situaties waarin deze panelen echt nodig zijn om te voldoen aan de eisen. Denk bijvoorbeeld aan bouwen op de erfgrens, waarbij van binnen naar buiten én van buiten naar binnen gerekend moet worden met een standaard brandkromme (en dus niet met de gereduceerde brandkromme voor een buitenbrand). Daar kun je alleen met QuadCore AWP Supreme aan voldoen.”

Selector

Kingspan realiseert zich dat het voor ontwerpers behoorlijk lastig kan zijn om te bepalen in welke situatie welk sandwichpaneel voldoet qua brandwerendheid. “Daarom hebben we een brandwerendheidselector ontwikkeld die aangeeft in welke situatie welke panelen toepasbaar zijn. Ook hebben we een bestekstekstengenerator en we ondersteunen architecten graag door met hen in gesprek te gaan. Heb je hulp nodig? Wij zijn er voor iedere schakel in de keten.”

De huidige ontwikkeling van QuadCore is voor Kingspan overigens niet het eindstation. “Waar we nu aan werken is een LEC versie: Low Emission Carbon. En een versie 2.0 waarin meer gerecyclede grondstoffen worden gebruikt en minder fossiele grondstoffen”, besluit Weghorst.

Whitepaper: Vlammend Betoog

Kingspan heeft recent een eigen whitepaper gepubliceerd: het Vlammend Betoog. Het doel van het Vlammend Betoog is het up-to-date te houden van kennis omtrent brandveiligheid in de bouwwereld. Het whitepaper geeft antwoord op brandende vragen in de bouw. Zo wordt antwoord gegeven op bijvoorbeeld de vraag wat brandclassificatie van een bouwmateriaal nou eigenlijk echt zegt. Het brandgedrag wordt toch mede bepaald door de gehele gevelopbouw? Stelt de wet eigenlijk wel genoeg eisen aan de brandveiligheid van systeemconstructies? Het whitepaper is een uitnodiging om met Kingspan verder in gesprek te gaan over brandveilig bouwen. Het whitepaper is gratis te downloaden.

De rubriek Praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant/producent en Bouwwereld.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.