Ga naar hoofdinhoud
Van onze partners

Masterpatio geeft maximale transparantie in Lake District

Arcas Architecten ontwierp drie opvallende woongebouwen in Lake District Knokke (België). De aandacht wordt vooral getrokken door de tower met dertien bouwlagen, vormgegeven als een stapel pannenkoeken. De gevels zijn volglas van vloer tot plafond, uitgevoerd met hoogwaardige aluminium kozijnen en hefschuifpuien.

Lake District Knokke is een project van Ghelamco. Deze projectontwikkelaar kijkt bij zijn investeringen uitdrukkelijk ook naar de lange termijn. Exploitatiekosten, levensduur en kwaliteit zijn daarbij belangrijk. Voor de glazen gevels van Lake District zocht Ghelamco daarom al vroeg in het proces contact met Reynaers Aluminium. Ghelamco was op zoek naar de juiste technische oplossingen voor de gevel en naar grote gevelbouwers die dit project aan zouden kunnen. Die zijn vooral in Nederland gevestigd. Ghelamco vond het belangrijk dat die gevelbouwer ondersteuning zou krijgen vanuit Reynaers Aluminium, om de gevel zorgvuldig te engineeren en de technische kwaliteit te garanderen. Het bleek ook nodig om voor deze gevel een aantal nieuwe profielen te ontwikkelen, waardoor deze expertise echt nodig werd.

Hoge eisen

Ghelamco stelde hoge eisen aan de gevel. Door de bouwhoogte en de ligging aan zee waren water- en luchtdichtheid zeer belangrijk. Maar ook de esthetiek speelde een grote rol, met zo slank mogelijke aanzichten van de aluminium profielen. De onderdorpel is vrijwel volledig in de vloer verzonken, om een maximale samentrekking van buiten en binnen te beleven. De plafonds zijn hoog en het glas en de hefschuifpuien moesten die volledige maat in één keer kunnen overspannen.

Masterpatio

In overleg met key accountmanager Andreas Ververis van Reynaers Aluminium viel de keuze op de nieuwe serie hefschuifpuien MasterPatio, voor de vaste en draaiende geveldelen aangevuld met raam- en deursysteem Masterline 8. Deze twee systemen zijn volledig op elkaar afgestemd, zowel technisch als visueel en de aanzichtbreedtes in beide systemen zijn dan ook precies gelijk. De combinatie heeft een ‘slimme chicane’, waarbij de stijl van het schuivende deel en van het aansluitende vaste deel precies even breed zijn en volledig achter elkaar vallen. Dat geeft visueel een heel slanke oplossing. Als gevelbouwer werd Byldis ingeschakeld. Byldis is een grote gevelbouwer die zowel met aluminium gevels werkt als met prefab betonelementen. Byldis was onder meer betrokken bij de Zalmhaventoren in Rotterdam. Voor aluminium gevels werkt Byldis vaak met systemen van Reynaers Aluminium.

Reddot award

Met Masterline 8 en MasterPatio hefschuifpuien kon Reynaers Aluminium voldoen aan de hoge eisen, zowel technisch als esthetisch. MasterPatio haalt een luchtdichtheid van 600 Pa en waterdichtheid van 1200 Pa. De inbraakveiligheid is klasse RC2/WK2. De thermische isolatiewaarde is zeer hoog met een Uw-waarde tot 1,2 W/m2K. De hoogte van MasterPatio is maximaal 3,6 meter en de breedte van de vleugel maximaal 3 meter. Dat de MasterPatio aan hoge esthetische eisen voldoet blijkt ook wel uit het winnen van een Reddot Award 2021. Reynaers Aluminium heeft de sluitnok van deze schuifpui, die vaak nogal storend in het zicht zit op de stijl, onzichtbaar in de vleugel geïntegreerd. Waar nieuwe, projectspecifieke profielen nodig waren zijn die in het eigen testcentrum in Duffel (B) uitvoerig beproefd. Dat is iets wat Reynaers Aluminium veel doet voor projecten. Naast de levering van standaard systeemprofielen, heeft het bedrijf engineers en tekenaars die projectspecifieke oplossingen ontwerpen. “Vroeger noemden we Reynaers Aluminium een systeemhuis, maar we zijn nu vooral een samenwerkende gevelspecialist”, zegt Ververis.

Duurzaam systeem

Belangrijk was ook de duurzaamheid van het systeem. Master- Patio is voorzien van een Cradle to Cradle-certificering. Aluminium is al recyclebaar, maar bij MasterPatio gebruikt Reynaers Aluminium koolstofarm aluminium, in combinatie met isolatoren van gerecycled kunststof. Het systeem is geoptimaliseerd op zo min mogelijk materiaalgebruik. Door de profielen in diverse lengtes aan gevelbouwers te leveren, hebben die minimaal afval in hun productieproces. In combinatie met eenvoudige verbindingstechniek, voorgeboorde drainage en minder frees/cnc-bewerkingen kan de gevelbouwer efficiënt werken en het systeem tegen een scherpe prijs in de markt zetten.

Projectgegevens
Lake DistrictKnokke, lakedistrictknokke.be
Locatie: Kortrijk (B)
Opdrachtgever: Ghelamco
Ontwerp: Arcas Architecten
Gevelbouw: Byldis
Systemen: Masterline 8, MasterPatio

Foto’s: Mitchell van Eijk

De rubriek Praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en het vakblad Bouwwereld. Op deze pagina’s laat de fabrikant zien hoe een product of dienst wordt toegepast in een project en hoe hij kan samenwerken met bouwtechnici, constructeurs, en /of architecten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.