Ga naar hoofdinhoud
Van onze partners

Metaalbewerking efficiënter door de inzet van buislasersnijden

De metaalindustrie is net als veel andere sectoren een sector die zich continu blijft ontwikkelen. Of het nu gaat om het gebruik van nieuwe materialen of de bewerkingen ervan, de technologische ontwikkelingen blijven elkaar opvolgen. Wat we de laatste jaren vooral hebben gezien, is dat er een aantal technieken zijn die het snijden van buizen, profielen en andere soorten metalen een stuk gemakkelijker hebben gemaakt. De nieuwste techniek die steeds meer terrein wint en binnen verschillende sectoren wordt ingezet, is buislasersnijden. Dit is een techniek waarmee op nauwkeurige wijze metalen buizen en profielen kunnen worden bewerkt en dus ook kunnen worden gesneden. Dit heeft tal van voordelen, die we in dit artikel graag met je willen bespreken.

Wat is buislasersnijden precies?

Buislasersnijden is een geavanceerde techniek voor het uiterst nauwkeurig snijden van buizen, kokers en profielen. Deze methode wordt toegepast om complexe vormen en onderdelen te vervaardigen, met name voor machines en andere toepassingen. Dankzij het gebruik van een laserstraal om materiaal te verwijderen, ontstaan uiterst gedetailleerde snijranden, wat resulteert in een strak eindproduct, waarbij nabewerking vrijwel niet nodig is. Vooral in sectoren zoals interieurbouw, meubelproductie en machinebouw is deze methode van metaalbewerking zeer populair vanwege de ongekende precisie die wordt geboden. Je kunt je wel voorstellen dat in sectoren waar de afwijking nihil mag zijn, geavanceerde technieken nodig zijn om dit voor elkaar te kunnen krijgen.

Welke toepassingen zijn er voor buislasersnijden

De groeiende populariteit van buislasersnijden is te danken aan de diverse toepassingsmogelijkheden ervan. De voornaamste toepassing blijft het nauwkeurig snijden van metalen buizen en profielen, vooral voor het creëren van complexe vormen en contouren. Het is duidelijk dat dit handmatig vrijwel onmogelijk is. Dankzij de beheersing van deze techniek door verschillende bedrijven ontstaan er talloze mogelijkheden. De hoge precisie maakt het bijvoorbeeld mogelijk om innovatieve producten te ontwikkelen die elders kunnen worden toegepast. Dus als je een idee hebt maar beperkte middelen, overweeg dan eens te kijken of je in samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf in buislasersnijden de mogelijkheden kunt verkennen om zo te kunnen zien of je ideeën in de praktijk gebracht kunnen worden.

Welke technieken zijn er?

Buislasersnijden biedt diverse toepassingsmogelijkheden, waaronder 2,5D, 3D en cilindrische snijtechnieken. De cilindrische aanpak richt zich vooral op de bewerking van ronde objecten, zoals pijpen en buizen van verschillende diameters. Bij 2,5D-snijden worden buizen, kokers en andere objecten met exacte haakse hoeken van 90 graden gesneden, wat deze techniek bijzonder geschikt maakt voor buizen en kokers. Wanneer complexere vormen en contouren moeten worden uitgesneden, biedt de 3D-techniek een meer geschikte oplossing. Dit komt doordat de laserstraal bij 3D-technieken volledige bewegingsvrijheid heeft en daardoor in staat is verschillende contouren te snijden.

De voordelen van buislasersnijden op een rijtje

Zoals eerder besproken biedt buislasersnijden enorme voordelen voor de metaalindustrie in verschillende opzichten. Met name de uitzonderlijke precisie waarmee sneden tot op 0,1 millimeter nauwkeurig kunnen worden uitgevoerd, maakt deze techniek onmisbaar voor diverse industrieën. Een bijkomend voordeel is dat de gesneden onderdelen vaak direct passen, waardoor verdere nabewerking overbodig is, wat resulteert in aanzienlijke tijdsbesparing. In tegenstelling tot het gebruik van lasmallen, waarbij menselijke fouten de nauwkeurigheid beïnvloeden, elimineert deze techniek dergelijke problemen. Zelfs de meest complexe contouren vormen geen enkel probleem voor deze techniek. Daarom is het zeker de moeite waard om je ideeën te bespreken, zodat je samen met een gespecialiseerd bedrijf kunt kijken wat er allemaal mogelijk is.

Hoge precisie en kostenbesparend

De toenemende populariteit van buislasersnijden is niet zonder reden. De buitengewone precisie waarmee metalen onderdelen kunnen worden uitgesneden, maakt deze techniek geschikt voor vrijwel elke sector. Door de snelle en uiterst nauwkeurige bewegingen van de laserkop kunnen diverse contouren en complexe patronen worden gesneden. Dit resulteert niet alleen in perfect op maat gesneden buizen en kokers, maar minimaliseert ook het afval. Hierdoor wordt materiaal efficiënter gebruikt, wat bijdraagt aan een duurzamere aanpak. Uiteraard zorgt dit in het verlengde hiervan, ook voor een besparing op de kosten. Doordat je minder materiaal nodig hebt voor hetzelfde, ben je onderaan de streep dus voordeliger uit. Belangrijk om nog wel te benoemen is dat deze techniek voor velen lijkt op het CNC frezen wat we kennen, maar dat hier wel degelijk verschillen in zijn.

Verhoogde flexibiliteit in het bewerken van metaal

Naast de ongeëvenaarde nauwkeurigheid en kostenbesparing biedt buislasersnijden aanzienlijke flexibiliteit, wat van cruciaal belang is in een sector waar klant eisen hoog zijn en de toepassingen van eindproducten divers zijn. Dit schept een uitgelezen kans om klanten te voorzien in vrijwel al hun wensen. Of het nu gaat om het efficiënt recht snijden van buizen of het nauwkeurig uitsnijden van complexe vormen, deze techniek biedt een oplossing voor elke uitdaging. Het gevolg is dat buislasersnijden tegenwoordig in uiteenlopende sectoren wordt toegepast, niet beperkt tot het snijden van leidingwerk, buizen of kokers.

Snelle en efficiënte productie

Naast de precisie en enorme flexibiliteit, biedt buislasersnijden ook aanzienlijke voordelen op het gebied van snelheid en efficiëntie. Door de geautomatiseerde werking van het lasersnijsysteem kunnen buizen en pijpen in een kort tijdsbestek worden gesneden, zonder dat daar veel handmatige arbeid voor nodig is. Dit resulteert in een snellere productietijd en lagere kosten, waardoor bedrijven de kosten kunnen drukken en daardoor op meerdere vlakken competitief kunnen zijn in de markt. Natuurlijk spelen niet alleen de kosten een rol, maar ook innovatie. Wanneer jij als bedrijf voorop loopt, is de kans groot dat mensen voor jou kiezen.

Tot slot

Dat deze techniek de laatste jaren voor een enorme verandering heeft gezorgd op het gebied van metaalbewerken mag wel duidelijk zijn. Het voordeel van deze techniek, is dat het ontzettend breed toepasbaar is en dus ook kan worden ingezet voor het bewerken van bijvoorbeeld kleinere componenten van een groter geheel. Doordat er met uiterste precisie kan worden gewerkt, is het ook toepasbaar in bijvoorbeeld de luchtvaart, waarbij zelfs de kleine afwijkingen onacceptabel zijn. Juist door de combinatie van laagdrempeligheid en de toepasbaarheid, zorgt buislasersnijden ervoor dat het steeds vaker wordt ingezet als manier om metalen voor allerlei verschillende toepassingen te kunnen bewerken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.