Ga naar hoofdinhoud
Van onze partners

Nieuw bedrijfspand laten bouwen? Houd rekening met deze 4 zaken

Als jouw bedrijf de laatste jaren flink gegroeid is, zit je in het huidige pand misschien tegen het plafond. Zijn er geen uitbreidingsmogelijkheden? Dan zit er niets anders op dan verhuizen. Als je op dezelfde plek blijft zitten, kan je bedrijf immers niet verder groeien. Veel ondernemers kijken eerst naar bestaande bedrijfspanden, maar hier zit niet altijd een geschikte optie tussen. Je besluit dan waarschijnlijk om een nieuw bedrijfspand te laten bouwen. Om je op weg te helpen, hebben wij hier 4 zaken op een rijtje gezet om rekening mee te houden.

1. Budget

We beginnen direct met één van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden: het budget. Omdat de bouw van een bedrijfspand al snel enkele tonnen tot miljoenen kost, is een bedrijfspand financieren met eigen vermogen vaak niet haalbaar. Gelukkig betekent dit niet dat je geen nieuw pand kunt laten bouwen, want je kunt een zakelijke financiering aanvragen. Je sluit in dat geval een lening af om de bouw van het bedrijfspand te bekostigen.

Wie zich verdiept in zakelijke financieringen, ontdekt al snel dat er verschillende opties zijn. Zo kun je bij veel geldverstrekkers een zakelijke lening, zakelijke hypotheek en zakelijk krediet aanvragen. Voor de bouw van een nieuw bedrijfspand kun je het beste een zakelijke lening of zakelijke hypotheek afsluiten. Verdiep je goed in beide financieringsvormen voordat je een keuze maakt, want ze verschillen op een aantal punten van elkaar.

2. Locatie

Naast het budget is het ook verstandig om rekening te houden met de locatie als je van plan bent om een nieuw bedrijfspand te bouwen. Dit is iets wat wij niet voor je kunnen bepalen, want ieder bedrijf heeft andere wensen. Zo zit het ene bedrijf liever op een industrieterrein, terwijl het andere bedrijf zich het liefst in de buurt van een snelweg vestigt. Om te bepalen wat voor jou de beste plek is, is het verstandig om een lijstje te maken met eisen waaraan de locatie moet voldoen. Je kunt op deze manier filteren in het aanbod, waardoor je minder tijd kwijt bent aan de zoektocht.

3. Grootte

Het spreekt voor zich dat een nieuw bedrijfspand groot genoeg moet zijn voor je bedrijf. Het gebeurt alleen regelmatig dat bedrijven een veel groter pand laten bouwen dan ze eigenlijk nodig hebben. Hier lijkt op het eerste gezicht misschien niets mis mee, maar financieel is het niet interessant. Je hebt meer geld nodig voor een groter pand, waardoor je een hogere lening af moet sluiten. Hierdoor ben je onderaan de streep meer geld kwijt, want je betaalt rente. Overweeg daarom eens om eerst een wat kleiner pand te bouwen met voldoende uitbreidingsmogelijkheden. Je kunt je bedrijf dan snel genoeg uitbreiden als de groei ook de komende jaren doorzet.

4. Duurzaamheid

Tot slot raden wij je aan om rekening te houden met de duurzaamheid als je een nieuw bedrijfspand laat bouwen. De kosten van de bouw vallen hierdoor weliswaar hoger uit, maar uiteindelijk levert het je ook veel geld op. Leg je het dak van het pand bijvoorbeeld vol met zonnepanelen? Dan wek je zelf stroom op, waardoor je minder af hoeft te nemen. Denk bovendien na over de isolatie van het pand. Als je het dak, de muren en de vloer goed isoleert, blijft warme lucht beter binnen. Je hoeft minder te stoken en dat zorgt ervoor dat je energie bespaart.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.