Ga naar hoofdinhoud
Van onze partners

Nieuwe manier van werken garandeert kwaliteit en zekerheid bij bouw appartementenproject Monnickendam

Aan de rand van het pittoreske stadscentrum van Monnickendam wordt hard gebouwd aan een appartementencomplex met 41 wooneenheden voor verhuur. Op zich geen bijzonder project, maar schijn bedriegt. De door Averesch Bouwontwikkeling en Realisatie gekozen aanpak voor de ruwbouw is bijzonder en getuigt van innovatief inzicht. Dit belangrijke onderdeel is in zijn geheel uitbesteed aan Xella Nederland.

Averesch Bouwontwikkeling en Realisatie raakte twee jaar geleden bij het project in Monnickendam betrokken. Het kwam via vastgoedontwikkelaar DKVG uit Rotterdam bij hen in aanvraag. Het plan voor de 41 appartementen was toen al getekend en al heel ver uitgedacht. Averesch maakte de technische omschrijving, zodat kopers precies krijgen waarvoor ze hebben getekend en betaald. Hierbij wordt naar alle details gekeken tot en met de voorwaarden van de bouwvergunning. Volgens projectleider Jan Averesch is de aanpak van het Rijssense bouwbedrijf altijd gericht op het leveren van de beste prijs-kwaliteitsverhouding. “Wij zijn altijd op zoek naar manieren om sneller, slimmer en voordeliger te bouwen zonder in te leveren op kwaliteit. Daarom werden we ook getriggerd door het gesprek dat we met Xella Nederland hadden.” Het casco van het gecombineerde drie- en vierlaags appartementencomplex is opgebouwd uit breedplaatvloeren, woningscheidende wanden en binnenspouwbladen in kalkzandsteen en cellenbetonnen binnenwanden.

xella
Averesch herkent de meerwaarde van het volledig laten realiseren van de ruwbouw door Xella Nederland.

Zekerheid als grote voordeel

Wat de aanpak van het project in Monnickendam bijzonder maakt, is de volledige ontzorging door Xella, in alle fases. Deze geïntegreerde benadering, genaamd Silka Construct, betekent dat alles – van advies, calculatie, engineering, productie en werkvoorbereiding tot logistiek en montage van de wanden – wordt beheerd door Xella met één aanspreekpunt. Xella’s uitgebreide pakket omvat daarnaast ook de volledige afwerking van de Silka en Ytong wanden. “Het grootste voordeel voor ons is de zekerheid”, aldus Averesch. “Als er een probleem is, verwijzen we simpelweg door naar Xella. Alle risico’s zijn voor ons afgedekt. Deze geïntegreerde aanpak biedt niet alleen efficiëntie, maar vermindert ook de verantwoordelijkheden voor ons als bouwbedrijf.”

xella
Xella werkt met één vast aanspreekpunt wat de complicaties en risico’s die vaak gepaard gaan met het coördineren van meerdere aannemers en leveranciers op de bouwplaats, elimineert.

Veilig en duurzaam

“Het combineren van zoveel essentiële bouwstappen onder één paraplu, met één aanspreekpunt, is voor ons revolutionair,” merkt Averesch op. Mocht er een probleem ontstaan, dan heeft Averesch slechts één aanspreekpunt nodig bij Xella. “Het elimineert de complicaties en risico’s die vaak gepaard gaan met het coördineren van meerdere aannemers en leveranciers op de bouwplaats,” zegt Averesch. Bovendien is met deze nieuwe werkwijze de leveringsbetrouwbaarheid verzekerd, wat voor Averesch van cruciaal belang is. De bouwer hecht daarnaast grote waarde aan veiligheid en duurzaamheid. Averesch hierover: “we hebben onze eigen strenge veiligheidsnormen waaraan elke onderaannemer moet voldoen. In samenwerking met Xella, die zowel VCA** als NEN Veiligheidsladder trede 3 gecertificeerd is, zijn onze hoogste normen gegarandeerd.” Daarnaast wordt alle bouwafval door Xella en Averesch duurzaam gescheiden en verwerkt, geheel in lijn met de milieubewuste aanpak van het bouwbedrijf.

xella
Het casco van De Regenboog in Monnickendam is opgebouwd uit breedplaatvloeren, woningscheidende wanden en binnenspouwbladen in kalkzandsteen en cellenbetonnen binnenwanden.

Methode met toekomst

Volgens Averesch heeft de nieuwe manier van werken waarbij Xella de regie heeft over het ruwbouwdeel zeker toekomst. “We zien nu nog een paar kinderziektes en opstartproblemen, maar als die eenmaal zijn getackeld, dan denk ik dat deze nieuwe manier van werken voor ons duidelijke meerwaarde heeft.” Het project is in verschillende bouwteams uitgevoerd. Van de 41 appartementen zullen er uiteindelijk 16 door de woningcorporatie worden verhuurd en 25 via vrije verhuur. De appartementen worden naar verwachting in april volgend jaar opgeleverd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.