Ga naar hoofdinhoud
Van onze partners

Onmisbaar binnen de bouw: VCA

Nieuwbouw moet tegenwoordig aan allerlei regels voldoen. Zowel woningen als bedrijfspanden en utiliteitsgebouwen dienen bijvoorbeeld te voldoen aan een hele lijst met maatregelen voor wat betreft energieverbruik en brandveiligheid. Daarnaast zijn vandaag de dag ook de werkzaamheden tijdens de bouw zelf gebonden aan voorschriften. Onder meer in het kader van de stikstofproblematiek, maar ook als het gaat om andere zaken. Hieronder lees je meer over het belang van VCA voor vakmensen en bedrijven in de bouwbranche.

Aandacht voor veilig werken

In de bouw gebeuren relatief veel arbeidsongevallen. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat na Afvalbeheer in de bouw de meeste ongelukken plaatsvinden. Op zich is dit niet opmerkelijk. Zo werken de mensen vaak met grote, zware bouwmaterialen en -machines, en werken ze vaak op hoogte. Een dergelijke risicovolle werkomgeving vraagt om een groter veiligheidsbewustzijn dan bijvoorbeeld een kantoor. Wat de kans op een ongeval aanzienlijk verkleint? Meer aandacht voor risico’s enerzijds, en anderzijds meer kennis over de beheersing ervan. En dat is precies waar de Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers (VCA) om draait.

Zo draagt de VCA bij aan een betere veiligheid

Als individueel persoon kun je een VCA-diploma halen. Bedrijven kunnen daarnaast in het bezit zijn van een VCA-certificering. Deze personen of bedrijven zijn op de hoogte van regels omtrent veilig werken met oog voor het milieu, en passen deze toe bij hun werk.

Het meest populair zijn de individuele certificaten VCA Basisveiligheid (B-VCA) en VCA Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VOL-VCA). Tijdens de cursus B-VCA leren uitvoerende vakmensen van alles over elektriciteit, gevaarlijke stoffen en werken met machines en op hoogte. VOL-VCA is vooral geschikt voor meewerkend leidinggevenden en zzp’ers in de branche. Zijn tonen met dit certificaat aan dat ze kennis hebben van diverse milieu- en veiligheidswetten. En dat ze anderen kunnen motiveren te werken volgens de VCA-richtlijnen. Meer weten over VOL-VCA? Lees hier meer.

De voordelen van VCA

VCA is niet alleen een pluspunt, maar steeds vaker een voorwaarde om in de eerste plaats in aanmerking te kunnen komen voor werk aan bepaalde bouwprojecten. Steeds vaker stellen opdrachtgevers het namelijk verplicht. Daarnaast verkleint het de kans op ongevallen, en levert het daardoor weer meer tevreden medewerkers op. En dat is zeker een groot voordeel in de huidige tijd waarin er nog steeds een groot tekort aan vakmensen is. Tot slot geeft een VCA jou als zzp’er of je bedrijf een meer professionele uitstraling. Je ziet dat VCA van een leuke pre eigenlijk intussen onmisbaar in de bouw is geworden!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.