Ga naar hoofdinhoud
Van onze partners

Onvermijdelijke uitgaven voor een groen(er) huis!

Wil je graag wat groener leven en je huis verduurzamen? Slim idee! Maar realiseer je wel dat er bepaalde uitgaven bij komen kijken. Toch hoef je niet meteen al je spaargeld op tafel te leggen of de stekker uit je groene plannen te trekken. Hieronder lees je welke onvermijdelijke kosten je kunt verwachten als je je huis wilt verduurzamen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn misschien wel de bekendste vorm van duurzame energie. Het is een flinke uitgave, maar op lange termijn betaalt het zichzelf zeker weer terug. De opbrengst van de panelen verschilt per type en merk. Het is dus verstandig om je goed in te lezen en advies te vragen bij een specialist.

Dubbel glas en kunststof kozijnen

Dubbel glas isoleert veel beter dan enkel glas en bespaart kosten op je energierekening. Het nadeel is dat het een flinke investering is. Maar naast dubbel glas zijn goede kozijnen ook essentieel als het gaat om duurzaamheid. Kunststof kozijnen isoleren goed en zijn daarnaast onderhoudsarm. Een fijne bijkomstigheid!

Een warmtepomp

Wil je je gasverbruik verminderen en je huis toch warm houden? Kies dan voor een warmtepomp. Deze gebruik je in plaats van de cv-ketel en haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater, om het vervolgens om te zetten in warmte voor je woning. Er zijn verschillende soorten warmtepompen en de kosten kunnen dan ook verschillen. Laat je daarom altijd goed adviseren.

Goede isolatie

Als je huis goed geïsoleerd is, zie je dat uiteindelijk ook terug op je energierekening. En daarnaast is goede isolatie beter voor het milieu. Je kunt zelf aan de slag met tocht strips, maar wil je het grondig aanpakken dan kun je een isolatiebedrijf inschakelen.

Er zijn verschillende soorten isolatie: dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Het belangrijkste is dat er nergens naden of kieren zijn waar tocht doorheen kan komen of warmte doorheen kan verdwijnen. Het is afhankelijk van je woning welke vorm van isolatie het meest geschikt is.

Een groen dak

Een groen dak, of sedumdak, is een dak begroeid met planten. Dit ziet er niet alleen mooi uit, het heeft ook verschillende voordelen. Zo beschermt het de dakbedekking en zorgt het voor verkoeling in de zomer en warmte in de winter. Een nadeel is dat het redelijk kostbaar is en niet geschikt voor ieder dak.

Kortom, wil je je woning verduurzamen, dan zijn er verschillende uitgaven die je niet kunt vermijden. Maar denk hierbij ook aan de lange termijn: een groener huis is goed voor het milieu en bespaart uiteindelijk weer op je energiekosten. Door je goed te laten adviseren en te onderzoeken welke opties het beste bij jouw huis passen, kun je de kosten beperken en toch duurzame keuzes maken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.