Ga naar hoofdinhoud
Van onze partners

Welke graszoden zijn geschikt voor uw project?

Wanneer u betrokken bent bij het adviseren van tuininrichting, wanneer u bijvoorbeeld hovenier bent of werkt aan een tuinproject voor een overheid of organisatie, is het belangrijk om rekening te houden met het milieu. Groene tuinen zijn beter voor de insecten en daarnaast werken veel planten ook nog eens luchtzuiverend. Het meenemen van het milieu als hoofdaspect van uw project kan grote uitdagingen vormen. Toch is het aanleggen van een groene tuin niet moeilijk wanneer u gebruik maakt van graszoden. Deze groene grasmatten rolt u zo in de tuin en geven een groener beeld dan wanneer u betegeling zou gebruiken. Meer informatie over graszoden leest u in dit artikel.

Waarom graszoden voor uw project?

Gras neemt koolstofdioxide op en geeft zuivere zuurstof af aan de atmosfeer. Hoe groter het gazon, hoe meer lucht er kan worden gezuiverd en zuurstof vrijkomt. Denk tijdens uw volgende project dan ook zeker aan het aanleggen van graszoden. Gras is tevens een goede ondergrond voor een wilde insectentuin. Vele gemeenten lieten al wilde tuinen aanleggen voor het bevorderen van een gezond leefklimaat voor insecten. Insecten bestuiven namelijk de planten van de bewoners en fruittelers in de omgeving. Omdat gras een voedzame ondergrond biedt en daarnaast onkruid enigszins tegenhoudt, is het de perfecte ondergrond voor een onderhoudsarme, wilde tuin.

Kies de juiste graszoden

Het is belangrijk om de juiste soort graszoden voor uw project te kiezen. Niet alle graszoden zijn namelijk geschikt voor intensief gebruik. Daarnaast doen niet alle graszoden het goed onder bepaalde omstandigheden en het zou zonde zijn als u uw graszoden hierdoor regelmatig moet vervangen. We onderscheiden enkele soorten graszoden.

Premium graszoden

Wanneer een onderhoudsvrij gazon belangrijk is voor uw project, is het zeker aan te raden om premium graszoden te kiezen. De premium graszoden bestaan uit een mix van drie soorten gras, namelijk Engels raaigras, veldbeemd en roodzwenk. Deze mix zorgt voor een donkergroen gazon dat uiterst dicht en sterk is. Daarmee is het gazon ook zeer geschikt voor projecten waarbij het gras veel betreden wordt, bijvoorbeeld voor een stadstuin.

Premium graszoden zijn daarnaast onderhoudsarm vergeleken met andere graszoden. Ze zorgen namelijk voor 40% minder onderhoud en hoeven nauwelijks bemest te worden. Ook groeien deze graszoden zeer langzaam waardoor ze weinig gemaaid hoeven te worden. Hiermee bespaart u dus een hoop kosten op het onderhoud van het gazon terwijl u toch een milieubewust component in uw project heeft.

Fijn speelgras

Fijn speelgras is uitermate geschikt voor de aanleg van een groene, publieke speeltuin. Dit soort gras kan een intensief gebruik gemakkelijk aan en herstelt zichzelf zeer goed, waardoor lelijke kale plekken snel weer weg zullen zijn. Ook dit gras is gemaakt met een samenstelling van de grassoorten Engels raaigras, veldbeemd en roodzwenk. Dit gras is geschikt voor onder andere speeltuinen, picknick velden en voor velden op plaatsen waar vaak evenementen worden georganiseerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Malieveld in Den Haag.

Schaduwgras

Wanneer u gras wilt aanleggen op een plaats waar veel schaduw is, is het belangrijk om te kiezen voor een soort die het goed doet in de schaduw. De meeste graszoden kunnen namelijk niet goed tegen schaduw en hebben veel zon nodig om te groeien. Hierdoor zal het gras snel afsterven, wanneer er niet voor de juiste soort wordt gekozen.

Voor projecten met veel gebouwen, bomen en andere constructies of planten die voor veel schaduw zorgen, kiest u dus het liefst voor schaduwgras. Schaduwgraszoden zijn gekweekt met een mix van Engels raaigras, Rietzwenk en Poa Supina; allemaal soorten die het goed in de schaduw doen. Deze graszoden kunnen echter ook goed in de zon overleven, waardoor ze zeer geschikt zijn voor projecten waarbij sommige plekken in de schaduw en andere in de volle zon liggen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.