Ga naar hoofdinhoud
Biobased bouwen, Bouwtechniek, Circulair bouwen

Huizen van zand, leem, riet en autobanden

In Olst bouwt de vereniging Aardehuis Oost Nederland een ecowijk van zelfvoorzienende gebouwen die grotendeels zijn opgebouwd uit lokaal aanwezige grondstoffen en hergebruikte materialen. De aardwoningen zijn gebaseerd op het Earthship-ontwerp van de Amerikaanse architect Michael Reynolds.

Hergebruik van lokale materialen

Het aardehuis-concept heeft als uitgangspunt milieubewust en duurzaam bouwen en wonen. Door het hergebruik van materialen bij de constructie en schone energiewinning is de CO2-uitstoot en dus het schadelijk effect op het milieu minimaal. Hergebruik van liefst lokaal aanwezige materialen maken aardehuizen goedkoop om te bouwen. Door de goede isolatie en warmtebenutting is de energierekening laag. Het ontwerp van de woningen is gericht op veel warmteaccumulatie, onder meer door de grote glasoppervlakten op het zuiden en een aarden wal met autobanden op het noorden. Vloeren, daken en gesloten geveldelen van strobalen zijn bovendien dik geïsoleerd. Hierdoor is een groot deel van het jaar geen verwarming nodig.

Leem en rietmatten

Sommige bewoners hebben daarnaast gekozen voor vloerverwarming en een houtkachel die samen met de zonnecollectoren zorgt voor de verwarming van het water. Lichtkoepels en dakramen zorgen voor extra daglicht en frisse lucht in de ruimten die niet aan de zuidgevels grenzen, zodat ook het binnenklimaat aangenaam is. De begane grondvloer bestaat uit een geïsoleerde betonvloer, die is gefundeerd op betonpalen, noodzakelijk vanwege een veenlaag in de bodem. De niet-dragende woningscheidende wanden bestaan uit stampleem; de overige binnenwanden zijn uitgevoerd in houtskeletbouw met rietmatten en afgewerkt met leemstuc.

Vrijwilligers

De toekomstige bewoners van de wijk bouwen allemaal één dag per week mee. Daarnaast werken er veel vrijwilligers aan de bouw van de 23 aardehuizen, een bezoekerscentrum en een gemeenschapshuis. Daarom kwamen ook medewerkers van VELUX vorige week helpen. Volgens VELUX-directeur Michel Kalis sluit het duurzame karakter van de woningen niet alleen goed aan bij de visie van zijn bedrijf, maar is het ook een kans om kennis op te doen over dit experiment.

Muur van autobanden

De vrijwilligers van VELUX hebben gewerkt aan een muur van autobanden. In Nederland worden er jaarlijks zo’n 6 miljoen autobanden afgedankt. Het meeste werk is het om de autobanden te selecteren op gelijke grootte, zodat er effen muren ontstaan. Alle banden worden gevuld met aarde. In totaal worden de muren negen autobanden hoog.

Bekijk hier meer foto’s van de bouw van de aardehuizen in Olst.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.