Ga naar hoofdinhoud
Bouwmaterialen

KIS Systematiek voor oplossingsvrij uitvragen

Met de KIS Systematiek krijgen opdrachtgevers, ontwerpers en bouwers handvatten aangereikt voor het oplossingsvrij uitvragen. Ketenstandaard Bouw en Techniek presenteert dit deze week op de Bouwbeurs.

In een traditioneel ontwerpproces wordt er getekend, vervolgens gaat iemand iets beschrijven en dan wordt er gerekend. “Maar we zien al langer dat daarin een verandering gaande is” zegt Gert Koutstaal, manager relatiebeheer en projecten bij Ketenstandaard Bouw en Techniek. “Zoals prestatiebestekken waarbij een partij op hoofdlijnen iets uitvraagt en het dan aan de aanbiedende partij overlaat om een goede oplossing te bieden.”

Voorbeeld: de voorschrijvende partij die eisen stelt aan de geluidwerendheid van een scheidingswand, maar het aan de aanbieder overlaat hóe die dat gaat bouwen en hoe die dat aansluit op de wand en de vloer zodat de geluiddichtheid is gegarandeerd. “Tegelijkertijd kan het zo zijn dat diezelfde voorschrijvende partij wel een heel duidelijk idee heeft voor een bepaald type tegel. Het zal dus niet zo zijn dat je het hele gebouw oplossingsvrij uitvraagt.”

Ketenstandaard Bouw en Techniek heeft de afgelopen twee jaar over oplossingsvrij specifiëren informatie opgehaald bij allerlei partijen in de sector – adviseurs, BNA, Bouwend Nederland, Techniek Nederland, softwarehuizen, fabrikanten – en met die input de Ketenstandaard Integrale Specificatie (kortweg KIS) Systematiek opgezet. Deze sluit aan bij bestaande standaarden zoals STABU en ETIM. “Met KIS brengen we dit bij elkaar.”

De KIS systematiek werkt van gebouwniveau naar ruimtes, clusters, elementen, componenten en uiteindelijk producten. Het koppelen aan BIM moet ervoor zorgen dat informatie ook verderop in de keten bruikbaar blijft en dat kwaliteitsborgers er in het kader van de Wkb ook mee kunnen controleren of het gebouw voldoet aan de eisen die vooraf zijn gesteld.

Een praktijkcase zal worden gepresenteerd op het Ketenstandaard Congres op 23 maart.

Ketenstandaard Congres 2023 – Ketenstandaard Bouw en Techniek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.