Ga naar hoofdinhoud
Bouwschade

Schade aan vezelcementplaten door gebrekkige ventilatie

Er zijn situaties waar een goede ventilatie van de gevel extra belangrijk is. Niet alleen wat betreft bouwfysische overwegingen, maar ook ten aanzien van de levensduur van de in de gevelconstructie toegepaste materialen, zoals de in deze casus beschreven vezelcementplaten.

In Bouwwereld #05 2022 is in deze rubriek het belang van het ventileren van gevels aan de orde gekomen. Dit om eventueel doorslaand vocht en/of condens in de spouw naar buiten toe af te voeren. Daarin wordt ook beschreven dat dit niet opgaat als in de spouw geen materialen aanwezig zijn die vocht (tijdelijk) kunnen vasthouden, zoals het geval is bij metalen gevelafwerkingen bevestigd op een metalen achterconstructie. Daarnaast zijn er omstandigheden waar een goede ventilatie juist van essentieel belang is, vooral voor de levensduur van de in de gevelconstructie toegepaste materialen. In het bovengenoemde artikel is dit punt al aangeroerd in relatie tot de duurzaamheidsklasse van eventueel toe te passen achterhout, maar ook voor het gedrag in de tijd van de gevelafwerking kan een goede ventilatie van essentieel belang zijn.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.