Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Onderzoek naar betaalbare warmtepomp

Een betaalbare en kleine warmtepomp die draait op het koudemiddel propaan. Daarvan wil een consortium van marktpartijen en kennisinstituten, onder leiding van de Hogeschool Arnhem Nijmegen een prototype ontwikkelen. Die moet dan door Nederlandse fabrikanten worden doorontwikkeld tot serieproduct.

“Buitenlandse warmtepompfabrikanten houden vaak niet zo goed rekening met de specifieke Nederlandse situatie. Deze warmtepompen zijn daarom vaak aan de grote kant en zijn minder gericht op onze specifieke eisen rond bijvoorbeeld tapwaterbereiding”, zegt Rob ter Steeg, projectleider vanuit de Hogeschool Arnhem Nijmegen. “En Nederlandse verwarmingsfabrikanten hebben op hun beurt vaak niet de ontwikkelbudgetten om echt grote stappen te zetten.”

Warmtepomp met propaan

De definitieve specificaties voor het prototype moeten nog worden vastgesteld, maar in ieder geval wordt er gekozen voor koudemiddel propaan, vanwege de lage belasting voor het klimaat en de “goede koeltechnische eigenschappen”. In eerste instantie is het niet de bedoeling om een één-op-één vervanging voor de cv-ketel te ontwikkelen, zegt Ter Steeg. “Er zal waarschijnlijk toch een upgrade van de bestaande radiatoren nodig zijn.”

Hoewel er bij het consortium wel marktpartijen aangesloten zijn, is er bewust voor gekozen om warmtefabrikanten als Itho Daalderop of Intergas niet aan te laten haken. “Het is de bedoeling dat de resultaten aan de hele Nederlandse sector ten goede komen. Als er fabrikanten betrokken zijn dan bestaat het risico dat ze het onderzoek gaan sturen en de informatie bij zichzelf willen houden”, zegt Ter Steeg, die erbij zegt dat er wel degelijk interesse is getoond vanuit die hoek.

Eenvoudig ontwerp

Het prototype dat straks klaar moet zijn, zal een zo eenvoudig mogelijk ontwerp hebben en bestaan uit standaardcomponenten, zegt Ter Steeg, zodat fabrikanten ze makkelijk kunnen produceren en er snel “grote aantallen” gehaald kunnen worden, wat dan weer vertaald zal worden naar een acceptabele prijs. “Het recente manifest waarin de sector stelt dat de standaardketel te willen uitfaseren, geeft wat dat betreft wel wat lucht. Want natuurlijk moet de warmtepomp een stuk goedkoper. Maar het hele goedkope alternatief, de cv-ketel, valt straks weg.”

In eerste instantie zal de energie gericht zijn op de ontwikkeling van een lucht-water-warmtepomp, maar, zo stelt het consortium, “elementen uit deze ontwikkeling kunnen ook worden gebruikt in alternatieve systemen, zoals warmtepompen met bodembron of koelinstallaties”.

Subsidie

Het consortium heeft voor zijn project ‘High Performance Little Air Natural Charge Heatpump’ van TKI Urban Energy een subsidie gekregen van iets meer dan 570.000 euro en het heeft tot eind 2019 de tijd om het prototype te ontwikkelen. Bij het consortium zijn verder betrokken: Business Development Holland (BDH), Haagse Hogeschool, MMID, Re/genT Helmond, Transferworks.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

5 reacties op “Onderzoek naar betaalbare warmtepomp

  • Pjotr Kyrillitsch

    Misschien kijk ik niet goed, maar het accent in de discussie lijkt zwaar te liggen op de energiedragers die in de nabije toekomst de fossiele energiedragers moeten vervangen en niet op de vraag of en hoe we een voldoende hoeveelheid primaire energie kunnen opwekken. De vraag die ik niet beantwoord zie is: leveren zonnepanelen, windmolens en aardwarmte (bodem en water middels warmtepompen) eigenlijk wel voldoende op, en zo ja welk ruimtebeslag (Nederland!) brengt dat teweeg en welke aanpassingen en investeringen in de infrastructuur en de bestaande gebouwde omgeving (waaronder uw en mijn woning en werkomgevingen) zullen daarvoor nodig zijn. Praten over waterstof en accu’s en electra maakt nog niet duidelijk hoe we aan de primaire energie komen die in onze enorme energievraag voorziet. Dat ontbreken van een eenduidige kwantitatieve onderbouwing over die primaire energievoorziening roept toch grote twijfels op over de realiteitswaarde van de huidige”transitie”plannen. Zeker als je ziet dat de vraag (en prijzen) naar fossiele brandstoffen (olie en aardgas, steenkool) alsook uranium nog onafgebroken blijft stijgen. Ik vind het vanuit die invalshoek onverantwoord om in de transitiediscussie zo hardnekkig het alternatief van de CO2-vrije kernenergie (splijting en in de nabije toekomst kernfusie) uit beeld te houden, waarschijnlijk omwille van misplaatste politieke correctheid. Middels de opwekking van electriciteit c.q. waterstof in 5-10 centrales, dus vrijwel verwaarloosbaar ruimtebeslag, zouden we in het dichtbevolkte nederland aan de energievraag kunnen voorzien zonder enorme opofferingen in de ruimtelijke sfeer en de kwetsbaar makende afhankelijkheid van complexe, kleinschalige infrastructuur en apparatuur in de gebouwde omgeving (leidingnetten in de bodem en water voor warmtepompnetten, enorme parken op land en in zee van kwetsbare en snel slijtende windmolens, voedselverdringende biocentrales en onafzienbare oppervlakken van zonnepanelen.

  • van Koll

    @ Bles,

    Kunt u een goede site doorgeven waar informatie staat over de elektrische convector met zonnepanelen en zekering.

  • Ton Aalmans

    Is oud nieuws, komt deze zomer op de markt, heeft een dusdanig hoog rendement (watertemperatuur) dat vervanging van bestaande radiatoren niet nodig zal zijn, maakt ook gebruik van propaan. Overigens typisch regelgevend Nederland, werkgroep oprichten en gaan voorschrijven, terwijl de markt al heeft ingespeeld op de situatie.

  • Martin MARTENS

    Beste,

    Misschien kan de te kleine verwarmingscapaciteit van bestaande radiatoren ten gevolge van een lagere watertemperatuur opgevangen worden door een betere isolatie van de bestaande woningen.

  • Bles

    Beste redactie,
    Mijn plan Electrisch convector platen met zonnepanelen.
    Zekeringen kast op plaats van huidige ketel en vandaar kabels door de plint naar radiatoren.
    Goedkoop, eenvoudig, geen geluidsoverlast, goed voor milieu en minder arbeidsintensief dan machines met draaiende delen waar onderhoud, geen koelmiddelen welke vervuilen,
    En het werkt perfect moeten alle alternatieven nog bewijzen.
    In Belgie worden warmtepompen al weer in de ban gedaan Herrie en duur in gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.