Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Beplanting op luifels Groene Smaragd

Een zeshoekig gebouw in de wijk Buitenhof in Delft valt vooral op door de hedera beplanting in de betonnen luifels rondom het gebouw. De geëmailleerde glaspanelen in de gevel zijn op de kozijnstijlen verlijmd. Het gebouw draagt de toepasselijke naam Groene Smaragd.

De als plantenbak uitgevoerde luifels zijn gemaakt van prefab beton van hoogovencement, met één basiselement (van drie plantenbakken) en twee hoekelementen (eveneens drie plantenbakken). De onderzijde is de stortzijde die direct na het storten op ambachtelijke wijze met de hand is uitgevlakt. Hierdoor is een fijne oppervlaktestructuur verkregen die de onderzijde het aanzien geeft van stucwerk. De vorm van de doorsnede zorgt ervoor dat er tijdens de stort geen luchtbelletjes ontstonden.

Voor de gesloten geveldelen tussen de houten kozijnen zijn verdiepingshoge glaspanelen onder en boven in een aluminium regel bevestigd, terwijl de verticale zijden zijn verlijmd op de stijlen van de kozijnen. Voor een gegarandeerde hechting is vooraf eerst een dunne staalstrip op het hout bevestigd.

Om spanningen als gevolg van verschillende uitzettingen van de verschillende materialen op te vangen is een flexibele lijmsoort gebruikt. Door de vierzijdige ondersteuning kan slechts 8 mm dik glas worden toegepast, waarmee dit systeem kostentechnisch haalbaar werd.

Meer over de gevels van De Groene Smaragd is te lezen in Bouwwereld 14 van 17 december 2010. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan van dit themanummer over gevels.

De plantenbakken, bevestigd aan de gevel, met ter plaatse van de ribben stekeinden voor montage aan de vloerrandDe plantenbakken, bevestigd aan de gevel, met ter plaatse van de ribben stekeinden voor montage aan de vloerrand
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.