Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bierkrattenbrug met overspanning van 27 meter

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) bouwen een brug over het water van bierkratten met een overspanning van maar liefst 27 meter. Het uitgangspunt van het ontwerp is een kettingboog. De brug moet zaterdag 23 april klaar zijn tijdens het driedaagse jubileumfestival van de TU/e ter ere van het zestigjarig bestaan.

Brug over water

Het huidige record, een overspanning van zo’n 22 meter, is sinds vorig jaar in handen van Delft nadat TU/e’ers in 2012 een brug van 19,55 meter hadden neergezet. Drie meter extra in drie jaar tijd; daar zijn ze in Eindhoven niet van onder de indruk, zeggen afstudeerders Gerben Bouthoorn en Luc Gerlings (Building Technology). “Wij willen er echt een schepje bovenop doen, niet alleen met een paar meter méér, maar ook door de eerste brug over water te bouwen.” Het is een uitdaging op meerdere aspecten. Met het modelleren, berekenen, en de uitvoering wordt een beroep gedaan op de kennis die je opdoet tijdens je studie.”

Kettingboog van kratten

Het uitgangspunt van het ontwerp is een zogeheten kettingboog. De kratten in de boog worden niet meer gestapeld, maar liggend in elkaar geschoven. De kratten mogen niet verlijmd, vastgeschroefd worden. Wanneer de brug afgebouwd is, wordt de steigerconstructie onder de brug verwijderd en moet de brug minimaal 60 minuten vrij staan voordat het wereldrecord is gevestigd.

Bouwproces volgen

Het bouwproces en het eindresultaat van de brug zijn te bekijken tijdens het Dream & Dare Festival, op 22, 23 en 24 april. Op  23 april wordt om 16:00 uur bekend gemaakt of de bierkrattenbrug een nieuw record in Eindhoven heeft neergezet.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.