Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bouw Gershwin Brothers op Zuidas

De eerste paal is geslagen van appartementencomplex Gershwin Brothers. Het complex bestaat uit twee verschillende gebouwen met ieder een eigen identiteit. De nieuwbouw heeft een EPC van 0,3.

Het complex met in totaal bijna 160 huurwoningen voor het middensegment, winkels en een ondergrondse parkeergarage, ligt op de hoek De Boelelaan-Buitenveldertselaan in het centrum van de Amsterdamse Zuidas. De twee gebouwen (totaal 14.000 m² BVO), naar ontwerp van LEVS architecten uit Amsterdam, zijn een ontwikkeling van Maarsen Groep en Beheer Brouwershoff. De gebouwen zijn in samenhang ontworpen, maar hebben ieder een eigen karakteristiek.

Berlage-stijl

De gebouwen zijn vernoemd naar de broers George en Ira Gershwin. George, gelegen aan de Parnassusweg, is gebouwd in een stoere architectuur die aansluit bij de omgeving van Buitenveldert. In deze toren bevinden zich hoofdzakelijk compacte stadsappartementen met 2 kamers (55 m2 GBO) voorzien van 2-zijdige oriëntatie en royale balkons.

Direct naast George wordt Ira gebouwd in carré-vorm rond een gemeenschappelijke binnentuin. Ira is zowel qua vormgeving als materialisatie geïnspireerd op de Berlage-stijl die u terugvindt in Amsterdam Zuid. Veel eenvoud, symmetrie en krachtige lijnen dus, gebouwd in vooral rood-bruine baksteen. Hier komen vooral luxe 3-kamer appartementen (ca. 70 m2 GBO, met ruime balkons) en een aantal royale terraswoningen.

EPC van 0,3

DWA is betrokken als installatieadviseur. Theo Klok, projectleider: ‘De woningen hebben een compacte bouw en zijn goed geïsoleerd. Door gedeeltelijk gebalanceerde ventilatie met HR-warmteterugwinning toe te passen en gedeeltelijk vraaggestuurde ventilatie, wordt het warmteverlies beperkt. Door de slimme thermostaat die ook middels smartphone op afstand is te bedienen, zorgen we ervoor dat de warmte niet nutteloos wordt gebruikt. Op het dak wordt nagenoeg geen plek onbenut gelaten om duurzame elektriciteit op te wekken middels zonnepanelen, waarmee de ledverlichting op een duurzame manier de gebouwen verlicht. Met een EPC van 0,3 is de nieuwbouw bijzonder energiezuinig te noemen.’

De appartementen zullen naar verwachting eind 2017 worden opgeleverd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.