Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bouwen op papier

Begin 2012 ontdekt Jeroen Goudeau, docent architectuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, een bijzondere collectie van meer dan 550 architectuurboeken uit de 16de tot en met de 20ste eeuw in de Universiteitsbibliotheek Nijmegen. Hij selecteerde de meest opmerkelijke boeken voor de tentoonstelling Bouwen op papier, nog te zien tot 29 mei in Museum Het Valkhof in Nijmegen.

Op de tentoonstelling zijn een aantal mooie drukken van De Architectura, het invloedrijke handboek van de Romeinse architect en ingenieur Vitruvius te zien. Van het oorspronkelijke boek zijn geen afbeeldingen overgeleverd, dus die werden voor elke heruitgave opnieuw vervaardigd. Er zijn boeken te zien met fraaie illustraties van geometrische tuinen, koepels en zuilen, molens, bruggen, en Rome in de 16de eeuw.

Boeken en bouwen

Sinds de uitvinding van de drukpers in de 15de eeuw zijn boeken over vrijwel alle denkbare aspecten van de bouwkunst verschenen. Architectuurboeken zijn niet altijd geschreven met het oog op de uitvoering. Ze vormen eigenlijk een parallel universum met het bouwen. Boeken en bouwen hebben elkaar steeds beïnvloed. Er werden boeken geschreven ten behoeve van de praktijk, maar gebouwde voorbeelden zetten ook aan tot publiceren. Zo ontstond een wisselwerking tussen bouwen op papier en bouwen in werkelijkheid.

Expositie: Bouwen op papier. Museum Het Valkhof, Nijmegen.
Dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
www.museumhetvalkhof.nl

Naast de expositie is er een publicatie van Jeroen Goudeau verschenen. In 18 thematische hoofdstukken komen voorbeelden aan bod uit de 16de tot en met de 20ste eeuw.

Denken in steen, bouwen op papier – Een kleine geschiedenis van het architectuurboek
Auteur Jeroen Goudeau
ISBN 9789460042775
Omvang 224 pagina’s
Prijs € 19,50
Uitgeverij Vantilt

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.